ELİNİZDEN GELENİ YAPIN
Şimdi biraz da farklı güvenlik yöntemlerine göz atalım... İşe bilgisayarın kendisini nasıl koruyabileceğinizi anlatmakla başlayabiliriz. Ardından dosyaların güvenliği konusuna değineceğiz.
PC'ler oldukça farklı yöntemlerle korunabilirler. En kolayı (ve en risklisi) bilgisayarın açılışına şifre koymaktır. Bu riskten daha önce de bahsetmiştik; eğer şifrenizi unutursanız, bilgisayarınıza siz de giremezsiniz ve bir uzman çağırıp şifreyi kaldırmasını sağlamaktan başka çareniz kalmaz.
Bu şifreyi koymak için pek çok bilgisayarda geçerli olan şu işlemi yapmalısınız: Bilgisayar açılırken (açma tuşuna bastığınız zaman) ekranda "Press Del to Enter Setup" yazısını gördüğünüzde "Del" tuşuna basın. Bu sayede ana kartın hafızasını oluşturan yazılıma, yani BlOS'a (Basic Input/Output System'a) ulaşacaksınız. Karşınıza DOS işletim sisteminin ekranına benzer bir görüntü gelecektir. Buradan güvenlikle ve şifrelemeyle ilgili seçeneği açarak bilgisayarınızın açılış şifresini girebilirsiniz.
Şifreleme yöntemi etkilidir fakat yeterli değildir. Her şeyden önce seçeceğiniz işletim sistemi, saldırılara karşı gerekli güvenlik önlemlerini sunuyor olmalıdır. Örneğin Windows XP, ağ ya da internet üzerinde çalışmak için oldukça uygundur. Windows95, 98 ve ME ise veri güvenliği açısından Windows XP'nin ulaştığı noktaya ulaşamazlar. Windows'a alternatif bir işletim sistemi olan Linux ise, güvenlik konusunda çok çeşitli seçenekler sunar ve bu seçenekler en az Windows XP'nin seçenekleri kadar etkilidir. Piyasada pek çok farklı Linux sürümü bulabilirsiniz. Ancak Linux'un kullanımı genellikle uzmanlık gerektirir.
"Bu Konuya Teşekkür Edenler":
AdmiN