Gönderen Konu: Eurovison ve Türkçe'nin katli  (Okunma sayısı 3532 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Dinç

• Süper Moderatör
  • *
  • Eskiden sadakate inanırdım. Şimdi ASİ olmuşum.
Eurovison ve Türkçe'nin katli
« : Mart 12, 2007, 15:36:36 ÖS »
"Eurovison gibi yarışmalarda derece yapmak için küresel dil olan (artık unutun İngilizcenin küresel bir dil olduğu hikayesini bakın Amerika'da bile bilingualizm yani iki dilli toplum oluşmakta. bkz: İngilizce Öğretim Yöntemleri) İngilizce kullanmak şart." Yalah yahu. Yalan işte. Ben kendi dilimi konuşuyorum. Neden İngilizce konuşan bir Alman ya da Fransız yok? Neden altı aylık İngilizce kursu için 600-2000 YTL arasında ücret ödemek gerekirken Çince/Japonca için 2000-4000 YTL para ödüyor millet? Bu sadece bir kısım insanı kandırmaya yönelik bir ifadedir. "Eurovision milyonlarca dolar harcayarak yapacağımız tanıtımı yapma şansı veriyor bize."

Ben ülkemi tanıtacak olan şahs-ı muhteremlerin beni olduğum gibi tanıtmasını istemiyorum. Girdikleri bütün yarışmalarda şarkıları Türkçe olduğu için sonuncu olmaları, beni temsil etmeyen bir dille girecekleri yarışmalardan alacakları birincilikten daha çok mutlu eder beni.

Tanıtım meselesine gelince, tanıtım yapmanın binlerce yolu var ve bunlar arasında en kolay olanı Eurovison yarışmasına İngilizce bir şarkıyla girip birinci olmaya çalışmak. Yok mu bu ülkede kafası çalışan bilim insanları? Dünya çapında nam salmış müzisyenler, ressamlar ya da heykeltraşlar? Var tabî ki ancak; bunları biz hazmedebilmiş değiliz. Oktay SİNANOĞLU: dünyanın en genç yaşta profesör ünvanı kazanan insanı, Fazıl SAY: dalında bir virtiöz, Mehmet OKUR: NBA'da basketbol oyuncusu, Timur KERİM: dünyaca ünlü ressam ve heykeltraş, Mehmet ÖZ: dünyanın her yerinden en zenginlerin arkasından koştuğu tıp doktoru, ve saymaya kalksak bir çok farklı isim daha var. Bu insanların hiç biri kalkıp da birileri beni beğensin diye iş yapmadı. Adamlar zaten başarılıydı ve birilerinin alkışına ihtiyaçları yoktu ama ne oldu? Herkes bu insanları ayakta alkışladı.

Eurovision çok mu önemli evet çok önemli çünkü senelerdir şaklabanlar kalkıp beni benden başka bir şey olarak orada tanıtmaya çalışıyorlar. Ben Türküm kardeşim, beni temsil edeceksen Türkçe ile Türkçe temsil et. (İkinci Türkçe Türk olarak anlamında ;))

Nokta kadar menfaat için virgül gibi eğilmek ne demek! Birileri beni yanlış tanıyacaksa hiç tanımasın. Eurovision'da Türkçe ile şansımız yokmuş. Olmasın yahu. Bana ne! Neden bu ödül hastalığına tutulduk? Sertap ERENER birinci oldu da ne oldu? Kaç tane turist bak Sertap birinci oldu haydi şu eurovison birincisi çıkaran ülkeye gidelim diye Türkiye'ye geldi? Ha öyle gelenlerin olduğunu iddia edenler varsa yurt içi ve yurt dışı seyahet sitelerine ve fiyatlarına şöyle bir göz atsınlar. Avrupada bir günlük tatile verecekleri parayla burada bir hafta tam pansiyon tatil yapacak olmasa hiç kimse buraya gelmez.

Bu tür yarışmalarda tanıtım sağlanacağını sananlar hiç olimpiyat seyretmemiş olması lazım. Hiç kimse eurovision'u umursamaz. Aldın mı kardeşim bir olimpiyatta 10 tane farklı alanda ikişer-üçer tane madalya. İşte o zaman sultan da sensin padişah da.

Bakın Atatürk (ki herkes ulusal liderimiz olduğu ve her sözünün doğruluğu olacağı konusunda hem fikir) ne diyor? "Türk demek Türkçe demek." Şimdi İngilizce şarkıyla, birşeyler yapmaya çalışanlar iki-üç sene önce de Onuncu Yıl Marşını söylemiyor muydu? "Çıktık açık alınla on yılda her savaştan, on yılda 15 milyon geç yarattık her yaştan" derken acaba bu gençlikten mi bahsediyordu? Kenan DOĞULU 10. Yıl Marşını okuduğu zaman taktir etmiştim. Şimdi acıdım kendisine. Hem bu marşı söyleyecek kadar Atatürkçü hem de onun belki de en önemli sözlerinden birini hiçe sayacak kadar aciz.

Sadece şarkıyı söyleyen değil, buna alkış ve çanak tutan herkese en az o kadar acıyorum.

Son olarak Oktay SİNANOĞLU'ndan bir alıntı: "Kendine itimat etmeyene kimse itimat etmez!"
Konuyu Paylaş:
  delicious  facebook  twitter  google

Çevrimdışı burajan

• Web Programcısı
  • Administrator
  • *
  • Web Programcısı
    • Burak ŞİMŞEK - Kişisel İnternet Sitesi
-Eurovison ve Türkçe'nin katli
« Yanıtla #1 : Mart 12, 2007, 16:45:56 ÖS »
Dinç yazdıklarının her noktasına katılıyorum ve birazda ben yorum eklemek istiyorum.
Ne ilginçtir ki; ülkemizde ingilizce şart koşulmuş. Her işe girdiğinizde ingilizce isteniyor. Sanki ben ingilizce bildiğimde işe daha yararlı olacağım!!! İngilizcem yok. Olmasını istemiyorum. Böyle bir işe de girmek istemiyorum. Hele birde ingilizce öğrenmek için açılmış kurslar (ben buna para tuzanları diyorum)...... Çok mu önemli bu ingilizce. Biz niye öğreneceğiz? Onlar bizim Türkçe'mizi öğrensinler.

Bazı insanlar diyorlar ki; ingilizce ulusal bir dildir. Hadi kardeşim bak sen işine. ingilizceyi ulusal dil yapmak için ellerinden gelen insanlar ingilizceye ulusal bir dil diyorlar.

Şu yarışma meselesine gelince... Yarışma da ingilizce söylesek ne olur söylemesek ne olur. Kendimizi kandırarak başka dilleri kullanarak birinci olmaktansa olmayalım. Yok bu yarışma tanıtımmış. Ne tanıtımı. Türkiye'nin ingilizce konuştuğu tanıtımı mı? Bizi tanıyan Türk tanısın bizi tanıyan Türkçe konuştuğumuzu bilerek tanısın. Tanımayanlarla zaten işimiz olmaz.

Evet. ingilizce bazı alanlarımızda gerekli. Ama bunu zorunlu olarak ingilizce koşullar getirilmesi kadar saçma birşey yok. Yapılan herşeyde ingilizce fransızca almanca italyanca olmamasını istiyor ve yorumumu noktalıyorum.
Kişisel İnternet Sitem => buraksimsek.com.tr - http://www.buraksimsek.com.tr

Lütfen özel mesaj ile destek istemeyiniz. Önce forumda arama yapınız daha sonra forumda ilgili bölüme konu açınız.

Çevrimdışı GozyaSi

• Haber Editörü
  • Süper Moderatör
  • *
  • Insan Inandigi Gibi Yasar, Yasadigi Gibi Ölür
« Yanıtla #2 : Mart 12, 2007, 21:52:47 ÖS »
Bende , aciyorum yazdiklarini.. Biraz agzi acik okudum yazini burajan.. ??? ???
Kisacasi katilmiyorum sana ....Yabanci bir Dil öğrenmek çok faydalı bir şeydir, Insan her telden her dilden konusmaliki karsindaki insani anlayabilmeli.....Yabanci dil bi pre,Baze örnekler veriyim sana;

-*Yabanci dil bilmedigi icin is bulamayan yakindan etkilenme
-*Türkiye'de is kaynaklari tükeniyor
-*Internette hakim dilin ingilizce olmasi(84%)
-*Turistlerle iletisim kurma dürtüsü
-*Satin alinan cihazlarin kullanma kilavularini okuyabilme dürtüsü
-*Kültürumuzu yabanci platformlarda anlatabilmek
-*Gelisen dünyayi yakalayabilmek ve degisime ayak uydurabilmek icin yazili ve sözlu kaynaklardan yaralanabilmek

Unutmadan bunuda ekliyim,  yabancı dil ile anadil ayrımını yapamayan çok insan var. En önce dil korunmalıdır. Kendi dilimiz bozulmadan dier dilleri inşa etmeliyiz diye düşünüyorum.

Eger Bir Gun Dunyaya Ait Cok Buyuk Bir Derdin Olursa, Rabbi'ne Dönüp
''Benim Büyük Bir Derdim Var''
Deme!

Derdine Dönüp 
''BENIM COK BÜYÜK BIR RABB 'IM VAR!''
De!

Çevrimdışı Dinç

• Süper Moderatör
  • *
« Yanıtla #3 : Mart 12, 2007, 23:11:50 ÖS »
Yabancı dil öğrenmek tabiki çok önemli ancak; isteğe bağlıdır. Lisan=insan denklemini biliyoruz ancak bu kendi dilimizi ihmal etmemiz gerektiği anlamına gelmez.

Çevrimdışı GozyaSi

• Haber Editörü
  • Süper Moderatör
  • *
« Yanıtla #4 : Mart 12, 2007, 23:50:08 ÖS »
Yabancı dil öğrenmek tabiki çok önemli ancak; isteğe bağlıdır. Lisan=insan denklemini biliyoruz ancak bu kendi dilimizi ihmal etmemiz gerektiği anlamına gelmez.

;D ;D ;D Yabanci dil ogrenmek icin kendi óz dilimizi ihmal etmemeliyiz.. SAOL
Deme!

Derdine Dönüp 
De!

Çevrimdışı burajan

• Web Programcısı
  • Administrator
  • *
  • Web Programcısı
« Yanıtla #5 : Mart 13, 2007, 09:33:37 ÖÖ »
Kisacasi katilmiyorum sana ....Yabanci bir Dil öğrenmek çok faydalı bir şeydir, Insan her telden her dilden konusmaliki karsindaki insani anlayabilmeli.....Yabanci dil bi pre,Baze örnekler veriyim sana;

-*Gelisen dünyayi yakalayabilmek ve degisime ayak uydurabilmek icin yazili ve sözlu kaynaklardan yaralanabilmek

Unutmadan bunuda ekliyim,  yabancı dil ile anadil ayrımını yapamayan çok insan var. En önce dil korunmalıdır. Kendi dilimiz bozulmadan dier dilleri inşa etmeliyiz diye düşünüyorum.

Yukarıdaki maddelere biraz youm ekleyeyim.
İlk iki maddede iş bulamamanın yada iş kaynaklarının tükeniyor olması iş verenlerin ingilizce koşulunu sunmasındandır.
3. maddede ingilizce hakim bir dil değildir. Sadece öyle gözüktüğü için öyle sanılmaktadır.
4. maddede turistlerle iletişimi ben nite kurayım. Ben halka ilişkiler sorumlusumuyum.
5. maddede kullanım klavuzlarından bahsetmişsin. Kullanım klavuzu zaten Türkçe olmalıdır. Hatta Türkçe yazılmış kullanım klavuzları da var. Eğer bir cihazın Türkçe kullanım klavuzu yoksa bu benim değil o cihazı üreten firmanın sorunudur.
6. maddede kültürümüzü anlatabilmek diyorsun ancak benim kültürümü tanıtabilme gibi bir avantajım yok. Ama kültürümüzü tanıtan insanlar ingilizce bilmelidir.
7. maddede ise gelişen dünyana uydurabilmenin yolu sadece ingilizceden geçmez.
Yorumumu özetleyecek olursam; ben ingilizce öğrenilmesine karşı değilim ve ingilizce de öğrenilsin. Gerekli firmalarda veya başka bir yerlerde ingilizce olması gerekir. Benim karşı olduğum mesele ingilizcenin zorunlu koşulması ve Türkçe'nin önüne geçebileceği endişesidir.
Eğer yanlış hatırlamıyorsam birşey daha anlatayım. Benim lise yıllarımda Türkçe dersi mutlak geçilmeliydi. Yani Türkçe dersinden kalınmamalıydı. Burası çok doğru. Fakat birde süper lise gibi durumlarda ingilizcenin Türkçe gibi zorunlu olduğunu düşünürsek ne demek istediğimi anlayablirsiniz. ingilterede veya başka yabancı ülkelerde Türkçe'nin konumunu bir öğrenin birde Ülkemizde ingilizce ve diğer dillerin konumunu öğrenin. Zamanında lisede iki yabancı dil eğitimi aldım ingilizce ve almanca. Faydasını görmedim ve görmekte istemem.
Gözyaşı buradaki yorumumu sadece sana hedef olarak yazmadım. Ben sadece genele yönelik kendi düşüncelerimi paylaştım. ;)

Lütfen özel mesaj ile destek istemeyiniz. Önce forumda arama yapınız daha sonra forumda ilgili bölüme konu açınız.

Çevrimdışı Dinç

• Süper Moderatör
  • *
« Yanıtla #6 : Mart 13, 2007, 11:37:39 ÖÖ »
Şu İngilizce'nin evrensel dil olması yalanına bizi fena halde inandırdılar yalnız çok garip durum sözkonusu. Orta Asya'ya gitseniz size Rusça evrensel dil diyecekler, Afrika'da Fransızca ve İngilizce diyecekler, Latin Amerika'da İspanyolca diyecekler. Aslında bu bir zihin yanılmasından başka bir şey değil. Senelerdir bizim coğrafyamızda İngiliz sömürü sistemi yerleştirilmeye çalışıyor. Bazen bunlara bizim başımızdakiler de alet oluyor. Madem İngilizce evrensel dil de neden BM toplantılarında Almanlar, Almanca; Fransızlar Fransızca vb gelişmiş ülkeler kendi dillerini kullanıyor? Cehaletten mi yoksa kendilerini küçük görmediklerinden mi? Anlayacağınız İngilizcenin evrenselliği koca bir yalandan başka bir şey değildir.

Bana kalsa tek yabancı dil değil en az iki yabancı dili okullarda zorunlu ders haline getiririm ancak; bunu şunların dili evrensel dil onu öğrenirsen çok ileri gidersin şeklinde tarif etmem. "Dilini bileceksin ve kültürünü diğer kültürlerin üzerine çıkarabilmek için onların dillerini de anlaman gerekir. Başka dilleri de bil ama asla kendi dilinden üstün tutma." diyerek açıklarım. Buradaki yanlış bir milletin en önemli simgesinin alçaltılmasıdır. Fatih Sultan Mehmet 7 dil biliyordu. Eğer Fatih gibi bilinecekse Eyvallah, isterse 70 dil zorunlu dil olsun ama gidip de bir yarışmada şuna-buna yaranmak için İngilizce şarkı söylenecekse bir tanesi bile fazla.

Çevrimdışı GozyaSi

• Haber Editörü
  • Süper Moderatör
  • *
« Yanıtla #7 : Mart 13, 2007, 12:23:25 ÖS »

Yukarıdaki maddelere biraz youm ekleyeyim.
İlk iki maddede iş bulamamanın yada iş kaynaklarının tükeniyor olması iş verenlerin ingilizce koşulunu sunmasındandır.
3. maddede ingilizce hakim bir dil değildir. Sadece öyle gözüktüğü için öyle sanılmaktadır.
4. maddede turistlerle iletişimi ben nite kurayım. Ben halka ilişkiler sorumlusumuyum.
5. maddede kullanım klavuzlarından bahsetmişsin. Kullanım klavuzu zaten Türkçe olmalıdır. Hatta Türkçe yazılmış kullanım klavuzları da var. Eğer bir cihazın Türkçe kullanım klavuzu yoksa bu benim değil o cihazı üreten firmanın sorunudur.
6. maddede kültürümüzü anlatabilmek diyorsun ancak benim kültürümü tanıtabilme gibi bir avantajım yok. Ama kültürümüzü tanıtan insanlar ingilizce bilmelidir.
7. maddede ise gelişen dünyana uydurabilmenin yolu sadece ingilizceden geçmez.
Yorumumu özetleyecek olursam; ben ingilizce öğrenilmesine karşı değilim ve ingilizce de öğrenilsin. Gerekli firmalarda veya başka bir yerlerde ingilizce olması gerekir. Benim karşı olduğum mesele ingilizcenin zorunlu koşulması ve Türkçe'nin önüne geçebileceği endişesidir.
Eğer yanlış hatırlamıyorsam birşey daha anlatayım. Benim lise yıllarımda Türkçe dersi mutlak geçilmeliydi. Yani Türkçe dersinden kalınmamalıydı. Burası çok doğru. Fakat birde süper lise gibi durumlarda ingilizcenin Türkçe gibi zorunlu olduğunu düşünürsek ne demek istediğimi anlayablirsiniz. ingilterede veya başka yabancı ülkelerde Türkçe'nin konumunu bir öğrenin birde Ülkemizde ingilizce ve diğer dillerin konumunu öğrenin. Zamanında lisede iki yabancı dil eğitimi aldım ingilizce ve almanca. Faydasını görmedim ve görmekte istemem.
Gözyaşı buradaki yorumumu sadece sana hedef olarak yazmadım. Ben sadece genele yönelik kendi düşüncelerimi paylaştım. ;)

ahhahaahah cok inatcisin burajan...hemde coooooook....delisin sen deliiiiiiii... hahahaha .... :!1 :!1
Alinma ha saka yapiyorum... :D

Yabanci dile karsi bi gicikligin oldugu daha ónceden farketmisdim,(hayir gicikligim yoq diyeceksin ama var) ve acikcasi bukadarinida beklemiyordum...
Yükardaki yaziyida sana yónelik yazmadim, baze seyleri ustune almissin.. Sadece fikrimi dile getirdim ben....

Gene ustune basa basa diyorum Yabanci dil ögrenmek Faydali birseydir..Sen belki Faydasini görmemis ama ilerde göremiyecegine ne malum ????? Neyse uzatmiyim yoksa 10 sene surer bu konusma...Sen inatci olabilirsin ama senden daha inatci biri var ;) ve buyuzden yorumumu noktalıyorum.
Deme!

Derdine Dönüp 
De!

Çevrimdışı GozyaSi

• Haber Editörü
  • Süper Moderatör
  • *
« Yanıtla #8 : Mart 13, 2007, 12:24:15 ÖS »
Şu İngilizce'nin evrensel dil olması yalanına bizi fena halde inandırdılar yalnız çok garip durum sözkonusu. Orta Asya'ya gitseniz size Rusça evrensel dil diyecekler, Afrika'da Fransızca ve İngilizce diyecekler, Latin Amerika'da İspanyolca diyecekler. Aslında bu bir zihin yanılmasından başka bir şey değil. Senelerdir bizim coğrafyamızda İngiliz sömürü sistemi yerleştirilmeye çalışıyor. Bazen bunlara bizim başımızdakiler de alet oluyor. Madem İngilizce evrensel dil de neden BM toplantılarında Almanlar, Almanca; Fransızlar Fransızca vb gelişmiş ülkeler kendi dillerini kullanıyor? Cehaletten mi yoksa kendilerini küçük görmediklerinden mi? Anlayacağınız İngilizcenin evrenselliği koca bir yalandan başka bir şey değildir.

Bana kalsa tek yabancı dil değil en az iki yabancı dili okullarda zorunlu ders haline getiririm ancak; bunu şunların dili evrensel dil onu öğrenirsen çok ileri gidersin şeklinde tarif etmem. "Dilini bileceksin ve kültürünü diğer kültürlerin üzerine çıkarabilmek için onların dillerini de anlaman gerekir. Başka dilleri de bil ama asla kendi dilinden üstün tutma." diyerek açıklarım. Buradaki yanlış bir milletin en önemli simgesinin alçaltılmasıdır. Fatih Sultan Mehmet 7 dil biliyordu. Eğer Fatih gibi bilinecekse Eyvallah, isterse 70 dil zorunlu dil olsun ama gidip de bir yarışmada şuna-buna yaranmak için İngilizce şarkı söylenecekse bir tanesi bile fazla.

Sonsuz katiliyorum size..  ;D ;D ;D
Deme!

Derdine Dönüp 
De!

Çevrimdışı burajan

• Web Programcısı
  • Administrator
  • *
  • Web Programcısı
« Yanıtla #9 : Mart 13, 2007, 16:03:14 ÖS »
Buradaki maksat katılıp katılmamak değil ama birşey dikkatimi çekti. Dinç arkadaşıma katılıp bana katılmıyorsun ama benim fikrim ile Dinç arkadaşımın fikri arasında bir fark yokki. Dinç arkadaşım farklı cümleler kullanmış bende farklı cümleler kullandım. Ama mantık aynı.
Ayrıca benim buradaki inatçılık değil kendi fikrimi yazmaktır.
Ayrıca benim ingilizceye bir gıcıklığım yoktur. Eğer gıcık olarak diyeceksek; benim gıcıklığım ingilizcenin ön planda tutulmasıdır.
Birde alıntı yapayım:
Alıntı
Atatürk’ün Dilin Önemi Hakkındaki Fikir ve Düşünceleri
Millî his ve dil
Ülkesini‚ yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk milleti‚ dilini de yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmalıdır.