ADIM 1:İlk önce Excel programını açınız. Aşağıda belirtilen sütunlara belirtilen sayıları yazınız. Örnek resme de bakabilirsiniz (Resim 1).
A-1: İLLER
A-2: ANKARA
A-3: İSTANBUL
A-4: İZMİR
A-5: KOCAELİ
B-1: DÜŞÜK SICAKLIKLAR
B-2: 10
B-3: 20
B-4: 22
B-5: 18
C-1: YÜKSEK SICAKLIKLAR
C-2: 18
C-3: 30
C-4: 28
C-5: 26
D-1: ORTALAMA
Resim 1ADIM 2:Sıra geldi ortalama hesaplamaya. Ortalamayı hesaplamak için formül yazıyoruz. Yani ortalamayı siz değil Excel programı bu işlemi yapacak. Dolayısıyla herhangi bir sıcaklık derecesini değiştirdiğinizde ortalamayı tekrar hesaplamanıza gerek kalmayacak. Bu işlemi yapmak için aşağıda belirtilen sütunlara formülleri doğru şekilde yazınız. Örnek resme de bakabilirsiniz (Resim 2).
D-2: =ORTALAMA(B2:C2)
D-3: =ORTALAMA(B3:C3)
D-4: =ORTALAMA(B4:C4)
D-5: =ORTALAMA(B5:C5)
Resim 2ADIM 3:Excel programında tablomuza yazılarımızı ve sayılarımızı yazdık, formülleri girerek ortalamayı hesaplattık, geriye grafik olarak gösterme işlemi kaldı. Grafik ekleme işlemi için yapmanız gereken ilk önce sütunları ve satırları seçmeniz. Biz hangi satırları ve sütunları grafikte göstermek istiyorsak o satırları ve sütunları seçmeliyiz. A-1 kutusundan fareniz ile sol düğmesine basılı tutun ve D-5 kutusuna kadar getirin. D-5 kutusuna geldiğinizde farenizin sol tuşunu bırakın. Bu yaptığınız işlemle sütun ve satırları seçmiş oluyorsunuz. Gerekli alanları seçtikten sonra eğer araç çubuğunuzda grafik ikonu varsa orayı tıklayın, eğer yoksa ekle menüsünden Grafik seçeneğini tıklayın. Grafik ikonunu yada seçeneğini tıkladığınızda küçük bir Grafik Sihirbazı penceresi açılacaktır (Resim 3). Grafik sihirbazında 4 adım tasarlanmıştır. Bunlardan ilk adımı olan grafik türüdür. Biz aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi “Çizgi” kısmından “4.” grafiği seçtik. Bu adımı tamamlamak için “İleri >” düğmesini tıklayınız.
Resim 3ADIM 4:Bu adımda yapmanız gereken pek bir şey bulunmamaktadır. Çünkü bu adımda Grafik Kaynak Verisi ayarlanmaktadır. Biz daha önceden alanımızı seçtiğimiz için bu adımı yaptığımızı belirtiyor ve “İleri >” düğmesini tıklıyoruz (Resim 4).
Resim 4ADIM 5:Bu adıma karşımıza Grafik Seçenekleri çıkıyor. Bu kısımda birçok ayarı yapabilirsiniz ancak bizim buradaki işlemlerimiz sadece “Başlıklar” kısmı ile ilgilidir. Bu kısımı aşağıdaki gibi doldurunuz yada resme bakabilirsiniz (Resim 5).
Grafik başlığı: İLLER VE SICAKLIKLAR
(X) Kategori ekseni: İLLER
(Y) Değer ekseni: SICAKLIK DERECESİ
Resim 5ADIM 6:Bu adım en son adımdır. Bu adımda Grafik Konumunu belirlemeniz istenecektir. “Yeni sayfa olarak” yada “Nesne olarak” seçeneklerinden birini işaretlemeniz gerekmektedir. Biz burada “Yeni sayfa olarak” seçeneğini seçiyoruz ve Grafik1 adıyla oluşturulmasını istiyoruz. Bu işlemi tamamlamak ve grafiğinizi görmek için “Son” düğmesini tıklayınız (Resim 6).
Resim 6ADIM 7:Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi grafiğimiz hazırlanmıştır.
Resim 7