Gönderen Konu: Excel'de Grafik İşlemleri  (Okunma sayısı 9755 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı burajan

• Web Programcısı
  • Administrator
  • *
  • Web Programcısı
    • Burak ŞİMŞEK - Kişisel İnternet Sitesi
Excel'de Grafik İşlemleri
« : Şubat 23, 2007, 00:01:39 ÖÖ »
ADIM 1:
İlk önce Excel programını açınız. Aşağıda belirtilen sütunlara belirtilen sayıları yazınız. Örnek resme de bakabilirsiniz (Resim 1).
A-1: İLLER
A-2: ANKARA
A-3: İSTANBUL
A-4: İZMİR
A-5: KOCAELİ
B-1: DÜŞÜK SICAKLIKLAR
B-2: 10
B-3: 20
B-4: 22
B-5: 18
C-1: YÜKSEK SICAKLIKLAR
C-2: 18
C-3: 30
C-4: 28
C-5: 26
D-1: ORTALAMA

Resim 1

ADIM 2:
Sıra geldi ortalama hesaplamaya. Ortalamayı hesaplamak için formül yazıyoruz. Yani ortalamayı siz değil Excel programı bu işlemi yapacak. Dolayısıyla herhangi bir sıcaklık derecesini değiştirdiğinizde ortalamayı tekrar hesaplamanıza gerek kalmayacak. Bu işlemi yapmak için aşağıda belirtilen sütunlara formülleri doğru şekilde yazınız. Örnek resme de bakabilirsiniz (Resim 2).
D-2: =ORTALAMA(B2:C2)
D-3: =ORTALAMA(B3:C3)
D-4: =ORTALAMA(B4:C4)
D-5: =ORTALAMA(B5:C5)

Resim 2

ADIM 3:
Excel programında tablomuza yazılarımızı ve sayılarımızı yazdık, formülleri girerek ortalamayı hesaplattık, geriye grafik olarak gösterme işlemi kaldı. Grafik ekleme işlemi için yapmanız gereken ilk önce sütunları ve satırları seçmeniz. Biz hangi satırları ve sütunları grafikte göstermek istiyorsak o satırları ve sütunları seçmeliyiz. A-1 kutusundan fareniz ile sol düğmesine basılı tutun ve D-5 kutusuna kadar getirin. D-5 kutusuna geldiğinizde farenizin sol tuşunu bırakın. Bu yaptığınız işlemle sütun ve satırları seçmiş oluyorsunuz. Gerekli alanları seçtikten sonra eğer araç çubuğunuzda grafik ikonu varsa orayı tıklayın, eğer yoksa ekle menüsünden Grafik seçeneğini tıklayın. Grafik ikonunu yada seçeneğini tıkladığınızda küçük bir Grafik Sihirbazı penceresi açılacaktır (Resim 3). Grafik sihirbazında 4 adım tasarlanmıştır. Bunlardan ilk adımı olan grafik türüdür. Biz aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi “Çizgi” kısmından “4.” grafiği seçtik. Bu adımı tamamlamak için “İleri >” düğmesini tıklayınız.

Resim 3

ADIM 4:
Bu adımda yapmanız gereken pek bir şey bulunmamaktadır. Çünkü bu adımda Grafik Kaynak Verisi ayarlanmaktadır. Biz daha önceden alanımızı seçtiğimiz için bu adımı yaptığımızı belirtiyor ve “İleri >” düğmesini tıklıyoruz (Resim 4).

Resim 4

ADIM 5:
Bu adıma karşımıza Grafik Seçenekleri çıkıyor. Bu kısımda birçok ayarı yapabilirsiniz ancak bizim buradaki işlemlerimiz sadece “Başlıklar” kısmı ile ilgilidir. Bu kısımı aşağıdaki gibi doldurunuz yada resme bakabilirsiniz (Resim 5).
Grafik başlığı: İLLER VE SICAKLIKLAR
(X) Kategori ekseni: İLLER
(Y) Değer ekseni: SICAKLIK DERECESİ

Resim 5

ADIM 6:
Bu adım en son adımdır. Bu adımda Grafik Konumunu belirlemeniz istenecektir. “Yeni sayfa olarak” yada “Nesne olarak” seçeneklerinden birini işaretlemeniz gerekmektedir. Biz burada “Yeni sayfa olarak” seçeneğini seçiyoruz ve Grafik1 adıyla oluşturulmasını istiyoruz. Bu işlemi tamamlamak ve grafiğinizi görmek için “Son” düğmesini tıklayınız (Resim 6).

Resim 6

ADIM 7:
Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi grafiğimiz hazırlanmıştır.

Resim 7
« Son Düzenleme: Ocak 05, 2010, 22:53:09 ÖS Gönderen: burajan »
Konuyu Paylaş:
  delicious  facebook  twitter  google
Kişisel İnternet Sitem => buraksimsek.com.tr - http://www.buraksimsek.com.tr

Lütfen özel mesaj ile destek istemeyiniz. Önce forumda arama yapınız daha sonra forumda ilgili bölüme konu açınız.

Çevrimdışı theniksiz

-Excel'de Grafik İşlemleri
« Yanıtla #1 : Ocak 05, 2010, 20:41:23 ÖS »
resimler nerde göremedim

Çevrimdışı AdmiN

• Genel Sorumlu
  • Administrator
  • *
  • ~|| Bilginin Gücü ||~
    • Kişisel Web Sitem
« Yanıtla #2 : Ocak 05, 2010, 22:44:28 ÖS »
Resimlerin olduğu site kapanmış.

Çevrimdışı burajan

• Web Programcısı
  • Administrator
  • *
  • Web Programcısı
    • Burak ŞİMŞEK - Kişisel İnternet Sitesi
« Yanıtla #3 : Ocak 05, 2010, 22:54:03 ÖS »
Resimler güncellenmiştir.

Ayrıca yukarıdaki resimleri tekrar silmesine karşın ekte gönderiyorum.
« Son Düzenleme: Ocak 05, 2010, 22:58:00 ÖS Gönderen: burajan »
Kişisel İnternet Sitem => buraksimsek.com.tr - http://www.buraksimsek.com.tr

Lütfen özel mesaj ile destek istemeyiniz. Önce forumda arama yapınız daha sonra forumda ilgili bölüme konu açınız.