Gönderen Konu: Format Atmak Sabit Diski Bozarmı?  (Okunma sayısı 2731 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı WhisperSuLtaN

• Süper Moderatör
  • *
Format Atmak Sabit Diski Bozarmı?
« : Eylül 19, 2009, 00:37:24 ÖÖ »
PC'lere sık sık format atmanın zararlı olduğunu düşünenler: Bu haberi okuyunca çok şaşıracaksınız.
Bilgisayarların sabit disklerine format atmanın genel olarak bilgisayarlara zarar verdiği bilinir. Bu nedenle bilgisayar kullanıcılarının büyük bir bölümü, bilgisayarlarına format atmak istediğinde bilgisayarlarına zarar vermek istemediğinden, sabit disklerine format atmaktan çekinir.

Ancak işin aslı sanıldığı gibi değildir. Sabit disklere format atmakla sabit diskler herhangi bir fiziksel darbeye maruz kalmazlar. Aksine, sabit disklere atlan her format, disklerin ömrünü de uzatacaktır; zira sabit disklerin doğası gereği içerisinde bulunan oynar çubuk, sabit diskte verilerin silinip yüklenmesiyle birlikte daha fazla hareket etmek durumunda kalır. Diğer bir deyişle, disk kafası parçalanan verileri bir araya getirebilmek için çok daha fazla çaba gösterir.

Oysa format atılan bir sabit diskte veriler tamamen silindiğinden, disk kafası artık sürekli bir o tarafa, bir diğer tarafa hareket etmek durumunda kalmayacaktır. Böylece sabit disk daha az yorulacak ve enerjinin etkin kullanımı neticesinde sabit diskin ömrü de uzayacaktır.

Ancak sabit disklere format atarken şu noktaya dikkat etmekte fayda var: Sabit diskinize format atmak istediğinizde, format işlemini kapsamlı bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Yani, "Hızlı format" seçeneğini kullanarak saniyeler içerisinde gerçekleşen format işlemi, verileri silmemektedir. Sadece verilerin sahip olduğu kodların bulunduğu indeksleri silen hızlı format, verilerin silindiği izlenimini kullanıcılara verir.

Bu nedenle sabit disklerini elden çıkarmak isteyen ve çıkarmadan önce hızlı format işlemini gerçekleştiren kullanıcılar, verilerini üçüncü kişilere kaptırabiliyor. Bunun nedeni ise verilerin hızlı format ile gerçekte silinmemesi, sadece indeksinin (kitaplardaki indeksleri düşünün) silinmiş olması. Kitaplardak indeks sayfalarını düşünelim. Bu indeks sayfasını yırtmanız, kitaptaki hiçbir yazıyı ortadan kaldırmayacaktır. Sadece kitapta aradığını bulmak istediğinizde bu indeks sayfasından faydalanamayacaksınız.

Oysa kapsamlı format atıldığında, veriler indeks dosyaları da dahil olmak üzere tamamen silinecektir. Böylece sabit diskin ömrü uzayacak, verilerin üçüncü kişilerin eline geçme ihtimali de son derece düşük olacaktır.

Kısacası sabit diske format atmanın bilgisayara zararı değil, pek çok faydası vardır. Bu nedenle işin dozunu aşmadan, belirli aralıklarla atılan formatların sabit disk üzerinde hiçbir olumsuz etkisi yoktur
Konuyu Paylaş:
  delicious  facebook  twitter  google

Çevrimdışı VEHBİ

• GörselOyun.Com
-Format Atmak Sabit Diski Bozarmı?
« Yanıtla #1 : Eylül 19, 2009, 07:45:46 ÖÖ »
Bişe sorcam ne kadar bir süreye format atmak gererkir.diyelim pc de hiç bir sorun yok ken genede format atmak gerekirmi ?..Bide ben 1 senedir format attığım yok . çünkü gerekmedi..oyle buyuk sorunlarla karsılaşmadim küçük sorunlar vardi onlarıda bildiğim kadaryıla aştı yaptım şimdilik sorun yok ama gene de atmak gerekirmi ? aradan 1 sene geçti ?
www.gorseloyun.com
Şimdi Oyun Zamani

Çevrimiçi AdmiN

• Genel Sorumlu
  • Administrator
  • *
  • ~|| Bilginin Gücü ||~
    • Kişisel Web Sitem
« Yanıtla #2 : Eylül 19, 2009, 11:46:54 ÖÖ »
Bilgisayarda bir sorun yoksa format atmaya gerek yok.

Çevrimdışı WhisperSuLtaN

• Süper Moderatör
  • *
« Yanıtla #3 : Eylül 19, 2009, 19:53:25 ÖS »
Bişe sorcam ne kadar bir süreye format atmak gererkir.diyelim pc de hiç bir sorun yok ken genede format atmak gerekirmi ?..Bide ben 1 senedir format attığım yok . çünkü gerekmedi..oyle buyuk sorunlarla karsılaşmadim küçük sorunlar vardi onlarıda bildiğim kadaryıla aştı yaptım şimdilik sorun yok ama gene de atmak gerekirmi ? aradan 1 sene geçti ?

Format bilgisayari zararlı yazılımlardan, gereksiz yüklemelerden arındıran, silinmiş ve bilgisayarin ihtiyacı olan dosyaları tekrar yükleyebilmek için kullandığımız bir yenileme metodudur ...

yukarıda saydığım sorunları yaşayan pc ler ağırlaşır, işlem yapamaz olur , yada bunun dışında çalışmalarınız sırasında beklenmeyen sonuçlar üretir...

eğer bilgisayarınızda böyle bir sorun yoksa , ne diye format atasınız ki ... Dikkatli , temiz kullanmışsınız demek ki bilgisayarınızı ...

Gerekmedikçe formata başvurmayin ...

iyi forumlar :)

Çevrimdışı mertayaz

« Yanıtla #4 : Mayıs 14, 2010, 20:23:41 ÖS »
 :"5

Çevrimdışı burajan

• Web Programcısı
  • Administrator
  • *
  • Web Programcısı
    • Burak ŞİMŞEK - Kişisel İnternet Sitesi
« Yanıtla #5 : Mayıs 15, 2010, 11:38:15 ÖÖ »
Bir tavsiye:

Bilgisayarınızda herhangi bir arıza, hata vs. yoksa format atmayın. Eğer ki arıza, hata vs. varsa yine de format atmayın. İlk önce çözümünü internetten vs. araştırın. O arızayı, hatayı çözmeye çalışın. Format en sonki çareniz olsun.
Kişisel İnternet Sitem => buraksimsek.com.tr - http://www.buraksimsek.com.tr

Lütfen özel mesaj ile destek istemeyiniz. Önce forumda arama yapınız daha sonra forumda ilgili bölüme konu açınız.

Çevrimdışı PCodemaster

« Yanıtla #6 : Mayıs 15, 2010, 14:59:53 ÖS »
Merhaba,
Bu haberi Chip dergisi web editörlerinden Selim Öztürk yayımlamıştı.
Söylediğinde haklılık payı var ancak:
HDD nin çalışma mantığına bakılırsa

Data kablosundan aktarılan veriler okuma yazma kafasına aktarılır bu kafa da manyetik disk alanına yazılır. İşletim sisteminde yapılan işlemler kayıtlar bu manyetik alana yazılırken sıralı parçalar halinde yazmaz boş görülen yere bir kayıt açar disk döndüğünde yine başka kaydı boş görünen başka bir yere yazar, daha sonra işletim sistemi bu kayıtları derler yorumlar ve çalıştırır. Bu kayıtların dağınıklığı ne kadar çoksa işletim sisteminiz o kadar yavaş çalışır.
Bu noktada format atmadan önce işletim sistemi çalışıyorsa mutlaka ama mutlaka işletim sistemi içerisindeki disk birleştirici aracı düzenli olarak kullanılmalıdır.
Bunun yanında format çeşitleri vardır. Bu yazıyı yazan arkadaş sanırsam bu çeşitleri atlayarak bu haberi yayımlamış.
1- Low Level Format : HDD deki bütün sektörleri,dizinleri,verileri tümü ile siler, en temiz formattır hdd yi tamamen temizler ancak bu format çeşidi çok uzun sürer ve HDD ye fazla uygulanması zarar verebilir
2- Normal Format :  HDD deki bütün verileri siler sektörler sabit kalır dizinler artık dizin yapılıp kullanılmaz şekle gelir. Herkes tarafından kullanılır.

3- Quick format : Hızlı formattır HDD deki veriler silinir dizinler saklanır. Herkes tarafından kullanılır.

Dolayısı ile bu haber en basit ve orta format için geçerli bir yorumdur ancak Low level format için ne yazıkki geçerli bir yorum değildir.
...sɹǝʇ nq ʞǝʇ ɹıq ,ɐp ɐpunloʎ ʎǝsɹǝɥ ıʞuɐS

Çevrimdışı Ozgur Hicyilmaz

• Süper Moderatör
  • *
    • Kişisel İnternet Sitem
« Yanıtla #7 : Mayıs 15, 2010, 18:58:58 ÖS »
Daha önce okuduğum makalelerde format işlemlerinin HDD ye zamanla zarar verdiği yazmaktaydı.Konu başındaki yazı ile bu zamana kadar okuduğum makaleler çelişmekteydi.

Merhaba,
Bu haberi Chip dergisi web editörlerinden Selim Öztürk yayımlamıştı.
Söylediğinde haklılık payı var ancak:
HDD nin çalışma mantığına bakılırsa

Data kablosundan aktarılan veriler okuma yazma kafasına aktarılır bu kafa da manyetik disk alanına yazılır. İşletim sisteminde yapılan işlemler kayıtlar bu manyetik alana yazılırken sıralı parçalar halinde yazmaz boş görülen yere bir kayıt açar disk döndüğünde yine başka kaydı boş görünen başka bir yere yazar, daha sonra işletim sistemi bu kayıtları derler yorumlar ve çalıştırır. Bu kayıtların dağınıklığı ne kadar çoksa işletim sisteminiz o kadar yavaş çalışır.
Bu noktada format atmadan önce işletim sistemi çalışıyorsa mutlaka ama mutlaka işletim sistemi içerisindeki disk birleştirici aracı düzenli olarak kullanılmalıdır.
Bunun yanında format çeşitleri vardır. Bu yazıyı yazan arkadaş sanırsam bu çeşitleri atlayarak bu haberi yayımlamış.
1- Low Level Format : HDD deki bütün sektörleri,dizinleri,verileri tümü ile siler, en temiz formattır hdd yi tamamen temizler ancak bu format çeşidi çok uzun sürer ve HDD ye fazla uygulanması zarar verebilir
2- Normal Format :  HDD deki bütün verileri siler sektörler sabit kalır dizinler artık dizin yapılıp kullanılmaz şekle gelir. Herkes tarafından kullanılır.

3- Quick format : Hızlı formattır HDD deki veriler silinir dizinler saklanır. Herkes tarafından kullanılır.

Dolayısı ile bu haber en basit ve orta format için geçerli bir yorumdur ancak Low level format için ne yazıkki geçerli bir yorum değildir.

Açıklamanız adına teşekkürler.

Çevrimdışı MehmeT KaraoğLu

« Yanıtla #8 : Eylül 29, 2010, 03:02:31 ÖÖ »
GüzeL PayLaşım ELinize Kolunuza SağLık. Teşekkürler.

Çevrimdışı tlgdmr

• Hitsiteler
« Yanıtla #9 : Eylül 11, 2011, 22:27:45 ÖS »
Bir tavsiye:

Bilgisayarınızda herhangi bir arıza, hata vs. yoksa format atmayın. Eğer ki arıza, hata vs. varsa yine de format atmayın. İlk önce çözümünü internetten vs. araştırın. O arızayı, hatayı çözmeye çalışın. Format en sonki çareniz olsun.

söylediği gibi format son çare olmalı aslında biraz duygusal yaklaşılırsa bilgisayar formata alıştırılmamalı. kurulu bir sistemi kullanabildiğiniz kadar çok kullanmaya gayrer edin. en azından ıvır zıvır tüm programları tekrar kurmaya üşeniyosanız :)
http://www.hitsiteler.net -http://www.flashoynayalim.net