Gönderen Konu: Harddisk Nasıl Bölünür? Format Nasıl Atılır?  (Okunma sayısı 12863 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı burajan

• Web Programcısı
  • Administrator
  • *
  • Web Programcısı
    • Burak ŞİMŞEK - Kişisel İnternet Sitesi
Harddisk Nasıl Bölünür? Format Nasıl Atılır?
« : Ekim 09, 2006, 19:57:30 ÖS »
HARDDISK NASIL BÖLÜNÜR?--FORMAT NASIL ATILIR?--WINDOWS NASIL KURULUR? Yeni başlayanlar için harddisk bölme, format atma ve windows 98 kurulumu...

HARDDISK NASIL BÖLÜNÜR?

Diskinizi ikiye bölmenin avantajı: Sisteminiz çöktüğünde diğer diskinizde yedeklemiş olduğunuz dosyaları kurtarabilirsiniz. C: sürücüsüne format atmak istediğinizde gerekli dosyaları cd’ye gerek kalmadan diğer sürücünüz olan D:’den edinebilirsiniz.
Sistem disketini takın ve a:\fdisk yazın. DIKKAT: fdisk yaparsanız bilgilerinizin hepsi silinir. Formatınız bile silinir. Bu yüzden önce fdisk yapıp diskinizi bölün daha sonra format atıp windowsu kurun.
Fdisk yazdıktan sonra size büyük disk boyutunu etkinleştirmek ister misiniz diye sorar. Evet deyin. Karşınıza 4 seçenek çıkar. Bunlardan birincisi olan birinci dos bölümü oluştur seçeneğini seçin ve diskin birinci bölümü için ayıracağınız alanı mb cinsinden yazın örneğin 5gb için 5000 yazın. Veya diskinizin yüzdesi olarak %50 şeklinde yazın ve entera basın. Artık iki harddiskiniz oldu. Birincisi c: ikincisi d: olarak adlandırılır.

FORMAT NASIL ATILIR?

1. Makineye Format atmak için ilk önce Bize lazım olanlar 1 adet Windows 98 hazırlık disketi, Windows 98 cd si.
2. İlk Önce makineye Windows 98 CD si takılır. Ardından Sistem Disketi Yani Windows 98 hazırlık disketi Takılır.
3. Makine kapatılır ve yeniden Açılır. Makine Açılınca İlk önce Normal bilgileri MS DOS siyah ekrandan göstermeye başlar. Daha sonra A sürücüsündeki Sistem disketini okur ve 1 kaç dakika bekledikten sonra Karşınıza Size 3 Seçenek veren Bir yazı çıkar Siz burada 1 nolu seçeneği seçeceksiniz. Yani Bilgisayarı CD rom desteği ile başlatı seçeceksiniz. Seçeneği seçip Entere Bastıktan sonra Bilgisayar 1 kaç dakika içinde A:> sürücüsüne düşer.
4. Bilgisayar A:> sürücüsüne düştüğü zaman Yapmanız gereken şu komutu yazmak
format c:
5. Bu komutu yazdığınız zaman size c dairektorundeki tüm bilgiler silinecektir. Onaylıyor musunuz Diye sorar. Y tuşuna basınız ve enterleyiniz. C sürücüsündeki Tüm Bilgiler En az 5 Dakika içinde silinecektir. Ve silinme işlemini size yüzde olarak gösterecektir.Silinme İşlemi Bitince Format İşlemi de Bitmiş demektir.
6. Sürücü A Dairektorune Düştüsünde isterseniz format c:/q yazarak ta format işleminin daha hızlı olmasını sağlayabilirsiniz. iki Komuttan birini seçmek Size Bırakılmıştir.
Bundan Sonrasında Makinenize İşletim Sisteminizi Kurabilirsiniz.

WINDOWS NASIL KURULUR?

1. Makinaya Windows 98 Kurmak için ilk once Bize lazım olanlar 1 adet Windows 98 hazırlık disketi. 1 Adet Windows 98 cd si. Ve Windows 98 in şifresi.
2. İlk Önce makinaya windows 98 cd si takilir. Ardından Sistem Disketi Yani Windows 98 hazırlık disketi Taklır.
3. Makina kapatılır ve yeniden Açılır. Makina Açılınca İlk once Normal bilgileri ms dos siyah ekrandan göstermeye başlar. Daha sonra A sürücüsündeki Sistem disketini okur ve 1 kaç dakika bekledikten sonra Karşınıza Size 3 Seçenek veren Bir yazı çıkar Siz burda 1 nolu seceneği seçeceksiniz. Yani Bilgisayarı cd rom desteği ile başlatı seçeceksiniz. Seceneği seçip Entere Bastıktan sonra Bilgisayar 1 kaç dakika içinde A:> sürücüsüne düşer.
4. Bilgisayar A:> sürücüsüne düştüğü zaman Daha önceden makinaya format çektiğinizi varsayıyoruz ve Yapmanız gereken Şu komutu yazmak
d:
veya e:
5. Sürücü D veya e: sürücüsüne gectiğiniz zaman komut satırına
kur
yazınız. Bilgisayarınız Cd deki windows 98 ile irtibata geçicek ve 1 kaç dakika içinde Windows kurulum tablosu karşınıza çıkacaktır.
6. Windows kurulumu En az 35 dakika sürmektedir. Karşınıza Tablo çıktıktan sonra yapmanız gereken Devamlı ileri ileri butonlarına basmaktır. Ben Sizlere genede Tam olarak Nasıl yapacağınızı Açıklıyorum.
7. Karşınıza Kurulum Tablosu çıktı. İleri Butonuna Basınız. Makinanızın Bilgileri , HardDiskt te yeterli yer olup olmadığı , Başka bir işletim sisteminin olup olmadığı , Windows 98 e uyumlu bir bilgisayar olup olmadığı komple Taranacaktır.
8. Herhangi Bir sorun çıkmadığı takdirde Size Windows u nereye kuracağınızı soracaktır. C:\Windows olan bölüm sahten tıklıdır. Oynama yapmayınız ve ileri butonuna tıklayınız. Şayet makinanızda başka işletim sistemi varsa başka bir sürücü ve ad seçebilirsiniz ama bu yapacağınız değişik işlem işletim sistemi çakışmalarına sebebiyet verecektir.
9. İleri Butonuna bastıktan sonra size Nasıl bir kurulum istediğinizi soracaktır. Önerilen Sahten tıklı haldedir. Çok profosyonel değilseniz Aynen seçilen seçenek tıklı kalsın ve ileri butonuna basınız. Yeniden ileri butonuna basarak Windows 98 i Bilgisayarınıza Yüklemeye baslayayınız.
10. Buradan sonra sizin yapacağınız fazla bir şey yoktur. Windows kendi kendini bilgisayara kurmaya başlıyacak sistemize yerleşecektir.
11. Sadece yapmanız gereken 18 dakika kala size Windows Sözleşmesini kabul ediyormusunuz diye soracaktır. Evet Deyip ileri butonuna basınız.
12. Daha sonra size Windows un 25 hanelik aldığınız cd nin kitabında yazan key yani şifre soracaktır. Her kitapta bu şifre değişiktir. Yanlış yazarsanız windows kurulum işlemi tamamlanmayacak ve bilgisayarı ne zaman açarsanız açın ilk bu tablo ile karşılarsınız.
İlgili keyinizi yazdıktan sonra ileri butonuna basınız. yeniden ileri butonuna basınız
13. Windows Kurulum Sistem ayarlarınızı kontrol edecektir.
14. Kontrol ettikten sonra kendini kapatıp açıcak Size Tarih saat ayarlarını soracaktır. Kapat butonuna basınız İleri butonuna basınız.
15. Bir kaç kez daha bilgisayar otomatik olarak kapanıp açıcak ve Bilgisayarınızın Ana görüntüsü ortaya çıkacaktır.
16. İlk Olarak Windows Monitoru yabancı bulacak ve tanımak isteyecektir. Karşınıza çıkan tabloya ileri butonuna basınız Uygun monitoru Bulmasını Sağlayınız. Monitor tanıtma işlemi tamamlandıktan sonra Windows Sistemizde C sürücünüz Fat16 ise 216 mb Fat32 yapmış iseniz daha önceden 168 mb gibi bir yer kaplıyacaktır.
17. Kasanızda Ekran kartı , Ses kartı , Varsa windows98 butun tak kullan türü aygıtları kendisi otomatik olarak algılar. Şayet Sizde Bu tür kartlarınızın Driveri varsa Bilgisayarıma Geliniz. Sağ clik yaparak özellikleri seçip Aygıt Yöneticisine Geliniz. Buradan İlgili kartın üstüne gelip Sağ clik yapınız ve ozelliklerini açınız. Sürücü bölümüne Gelip Sürücü güncelleştiri seçiniz. Sürücü Güncelleştirme den Cd si vari seçip 1,44 luk te ise driver a sürücüsünü Cd ise d sürücüsünü secip ileri butonuna basınız. Windows 98 ilgili kart için en uygun driveri bulucak ve Makinanıza yükleyecektir. Makina bir kere kapanıcak ve yeniden açılcaktır [ Restart ]
18. En çok Sorun İse Modem tanıtmada çıkmaktadır. Modeminizi Windows 98 e tanıtmak için ilk önce Bilgisayarımı açınız. Bilgisayarımdan Çevirmeli Ağı açınız. Karşınıza Bilgisayarınıza Bağlı Bir modem bulunamadı Tablosu çıkacaktır. İleri Butonuna basınız. Modemi kendim bulmak istiyorum seçeneği seçiniz. Modemin Driverini Cd ye veya disket ise A sürücüsüne takınız [ Floopy ] İlgili A veya D sürücüsünü tıklı hale getirip İleri butonuna basınız. Yanlış dirver değilse Modeminiz Windows 98 Tarafından tanınanacaktır. Bilgisayarı bir kere kapatıp açınız. Modem Tanıtma İşlemine Devam etmek için Bilgisayarımdan Sas clik yapıp ozelliklere tıklayınız. Buradan aygıt yoneticisine tıklayınız. ? İşaretli olan bir yer olacaktır. Onun üstüne gelip Sağ clik yapınız. Ve sürücü bölümünü seçip sürücüyü güncelleştire tıklayınız. İleri İleri Yapınız Modemiz Bilgisayara tanıtılmış olacaktır. İnternete başlanmak için Gene çevirmeli ağı açınız . Yeni Bir bağlantı açınız. Kullanıcı adınızı şifrenizi Ve ilgili iss nin telefon numarasını yazarak İnternete bağlanınız.
19. İnternet Explorer i açmak isterseniz. Üstüne İki kere Tıklayınız. Karşınıza tablo çıkacaktır. Benim Sahten İnternet Bağlantım var bana bu tabloyu gösterme seceneğini seçiniz.ileri butonuna basınız. İnternet explorer ve outlook express kullanılmaya hazır hale gelecektir.
20. Şayet Bilgisayarınız Fat16 ya göre ayarlı ise Fat32 ye çevirerek Hdd nizde buyu bir boşluk ve makinanızda daha bir hızlanma olacaktır. Fat32 ye çevirmenin yararı Bilgisayara yüklenen programlar 16 bit esasına göre yüklenirken 1 kare = 16 bit esasına gore yüklenen program 1 kareye 10 - 12 13 vb sayıda bit yükler ve artma olur bu artmalar diğer kare lere yüklenir. Bu yüzden Fat16 da bilgisayarda gereksiz hdd şişmesi olur. Ama Fat32 de ise Bilgisayarinizin Bu şişmesi engelenir ve programlar makinanıza daha iyi yerleşir. Bilgisayarınızı Fat32 ye çevirmek için Başlat tan / Programlar / Donatılar /Sistem araçlarından / Sürücü Dönüştürücü Fat32 ye tıklayınız. Program sahten Sizi yönlendirecektir.Dönüştürme işlemi en az 45 dakika sürmektedir. Tek sorun ise Fat32 ye donusen bilgisayar bir daha windows 95 Yüklemek isterseniz yükleyemez siniz. Ama windows 98 i makinanıza format çekip çekip yükleyebilirsiniz.

Ekleyen: KariyerHost
Konuyu Paylaş:
  delicious  facebook  twitter  google
Kişisel İnternet Sitem => buraksimsek.com.tr - http://www.buraksimsek.com.tr

Lütfen özel mesaj ile destek istemeyiniz. Önce forumda arama yapınız daha sonra forumda ilgili bölüme konu açınız.

Çevrimdışı pcalav

• Emeğimiz Bilek Zoru Allah'ım Sen Bizi Koru...
Ynt: Harddisk Nasıl Bölünür? Format Nasıl Atılır?
« Yanıtla #1 : Şubat 19, 2007, 05:28:12 ÖÖ »
Paylaşım İçin Teşekürler

Çevrimdışı puyye

-Harddisk Nasıl Bölünür? Format Nasıl Atılır?
« Yanıtla #2 : Mart 02, 2008, 06:37:06 ÖÖ »
öncelikle bu bilgiler için teşekür ederim peki kurulu olan windows'un harddiks 2 bölebilirmiyiz?

Çevrimdışı AdmiN

• Genel Sorumlu
  • Administrator
  • *
  • ~|| Bilginin Gücü ||~
    • Kişisel Web Sitem
« Yanıtla #3 : Mart 02, 2008, 14:14:22 ÖS »
Evet, windows kurulu iken harddiski ikiye bölmek için partition magic programını kullanabilirsin.

Çevrimdışı puyye

« Yanıtla #4 : Mart 02, 2008, 21:27:08 ÖS »
merhabalar teşekür ederim cvp için eğer zamanınız varsa biraz daha bilgi paylaşa bilirmisiniz

Çevrimdışı djorge72

• filistinliyiz.bu dünyada kötüler ahirette ise bizl
« Yanıtla #6 : Ekim 19, 2008, 21:59:37 ÖS »
emeğine sağlık teşekkürler
filistinliyiz.bu dünyada kötüler ahirette ise bizler

Çevrimdışı kisif

« Yanıtla #7 : Ekim 19, 2008, 23:59:02 ÖS »
BEN PC YE FORMAT ATIYORUM...BENİM İŞLETİM SİSTEMİM WİNDOWS VİSTA...PC Yİ SATIN ALIRKEN YADA TOPLAMA PC İSE İÇİNDE ONUN CD Sİ VAR...VİSTA DA PC Yİ KAPATMADAN ÖNCE O CD Yİ İÇİNE KOYUN VE PC Yİ KAPATIN.SONRA TEKRAR AÇIN AÇARKEN F12 TUŞUNA BASILI TUTUN GEREKLİ TALİMATLARI GÖRECEKSİNİZ...EGER PC NİN DİZÜSTÜ İSE DRİVERLARINI KENDİ OTOMATİK KURUYOR.. AMA BUNU YAPMADAN ÖNCE HARDİSKLERİNİZİ YEDEKLEMEYİ UNUTMAYIN SAKIN...YOKSA HARD DİSKTEKİ BÜTÜN VERİLER SİLİNİYOR..

Çevrimdışı ZooMaKaLovE

• MyTR.Gen.TR
    • MyTR.Gen.TR
« Yanıtla #8 : Ekim 20, 2008, 00:47:43 ÖÖ »
BEN PC YE FORMAT ATIYORUM...BENİM İŞLETİM SİSTEMİM WİNDOWS VİSTA...PC Yİ SATIN ALIRKEN YADA TOPLAMA PC İSE İÇİNDE ONUN CD Sİ VAR...VİSTA DA PC Yİ KAPATMADAN ÖNCE O CD Yİ İÇİNE KOYUN VE PC Yİ KAPATIN.SONRA TEKRAR AÇIN AÇARKEN F12 TUŞUNA BASILI TUTUN GEREKLİ TALİMATLARI GÖRECEKSİNİZ...EGER PC NİN DİZÜSTÜ İSE DRİVERLARINI KENDİ OTOMATİK KURUYOR.. AMA BUNU YAPMADAN ÖNCE HARDİSKLERİNİZİ YEDEKLEMEYİ UNUTMAYIN SAKIN...YOKSA HARD DİSKTEKİ BÜTÜN VERİLER SİLİNİYOR..

vista da zaten format atmadan da disk boyutları ile oynayabilir bölebilirsiniz.
sadece bunun için format atmaya gerek duyulmuyor vistada yani.

yapmanız işlem Bilgisayarıma sağ tıklayıp yönete giriyoruz. oradan da disk yönetimine tıklıyoruz.
Disklerinizin boyutlarını veya bölme işlemlerini bu kısımdan yapabilirsiniz.

kolay gelsin...
Her neşe, bir içim ve içlenişime direnişim.
Ben, yürüdükçe kalır izim, bitmek bilmez pembe dizim.
Yüzüm her resimde karanlık, karamsar bir çizim

Çevrimdışı çılgın murat

« Yanıtla #9 : Haziran 06, 2009, 08:13:26 ÖÖ »
paylaşım için teşekürler :)