Hosting hizmeti almadan önce neler yapmamız gerekir?
Birçok arkadaşımız bedava hostlar kullanıp daha sonra paralı hosting hizmetine geçiyorlar. Bazı arkadaşlarımız direk paralı hosting alıyorlar. Bu konuda tecrübeli olmayan arkadaşlara yardımcı olabilmek amacıyla burada konu açıyorum. Bu konuda tecrübesi arkadaşlar ve bilgisi olan arkadaşlar burada bizlerle paylaşırlarsa tecrübesi olmayan arkadaşlara yardımcı oluruz.
Hosting hizmeti almadan önce mutlaka birçok bu hizmeti sağlayan firmalar arasında göz gezdirmek gerekir. Aralarındaki hizmet bakımından farkı ve fiyat bakımından farkı ortaya çıkartmak gerekir. Mutlaka bir internet adresi olması gerekir. Ve internet sitesi ne kadar güzel, ne kadar anlaşılır hazırlanmışsa o kadar daha iyidir. Hostingin internet sitesinde hizmetler ve fiyatların mutlaka yazılması, iletişime geçilmesi için bir sayfa, referansları gösteren bir sayfa mutlaka olmalıdır. Bir hosting almadan önce bu referanslara mutlaka bakın. Hatta site sahipleriyle görüşebilirseniz sizin için daha iyi olur. Hosting sitesinde yada hostbul.net sitesinde o hizmete ait yapılan yorumlara mutlaka bakın.
Hosting hizmeti sağlayan sitenin domain hizmetide sağlıyorsa bu da yararlı olabilir. Çünkü hosting ve domaini ayrı yerlerden alırsanız, sitenizde çıkacak herhangi bir sorundan sonuç alamayabilirsiniz. Hosting firması hatayı domain firmasında bulurken, domain firması da hatayı hosting firmasında bulabilir. Böyle bir durum olacağını zannetmiyorum ama yinede not olarak düşmek istedim.
Hizmeti almadan önce hosting firmalarıyla mutlaka görüşün. E-mail atın ve cevabını bekleyin. Sizin görüşmeniz; hosting firmasının ne kadar ilgili olabildiğini, sizinle ne tür içinde bir mesajlaşma yapacağı açısından önemlidir. Mesela buna bir örnek vereyim:
Bir hosting ve domain hizmeti veren bir firmanın (ismini vermiyorum), internet sitesinde geziniyorum. Sağladığı hizmete göre fiyat güzel. İnternet sayfası çok profesyonel hazırlanmış. Referans sayfasında birçok internet sitesi bulunuyor. Bu hosting firmasına aklıma takılan soruları e-mail yoluyla ilettim. Ve gönderdiğim e-mail cevabını aldım. Ben birkaç soru sormuştum ve bunları ayrıntılı olarak yanıtladılar. Bu sorularımdan bir tanesi (yaklaşık) şu şekildeydi:
Asp tabanlı hazırlanmış geniş çaplı bir internet sitesi açmayı planlıyorum. Referanslarınızın bazılarına baktım ancak bu şekilde bir internet sitesi göremedim. Bu şekilde hazırlanan bir site varsa adresini gönderirmisiniz?
Bu firmaya e-mail attığımda yukarıdaki gibi bir sorumda bulunmaktaydı. Bu soruma da yanıt aldım ve bana iki adet internet adresi verdiler. İki internet adresinide inceledim. İki internet sitesi de asp tabalıydı. Ancak benim bahsettiğim şekilde geniş çaplı siteler değildi. Yani sitelerde sayfalar normal html şeklinde hazırlanmış sayfanın sonunda .asp şeklinde uzantısı vardı. Yani sistemsel olarak hazırlanmamıştı. Tabi bu da insanın düşünmesi için bir ünlem oluşturuyor (!)
Yukarıdaki fikirler kişisel düşüncemdir. Benim dikkat ettiğim konular bu şekildedir.
Teşekkür listesi şu anda boş.