UzmanWeb.Net
  ANA SAYFA   FORUM   RESİMLER   GÖRSEL DERSLER   TOPLİST   DERSLER   İLETİŞİM

Mayıs 16, 2008, 15:21:45 ÖS *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Forum   Yardım Oyun Giriş Yap Kayıt  
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İnternet Sitesinin Çoklu Dil Olması Önemli midir  (Okunma Sayısı 379 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
burajan
Administrator
*

İsim: Burak ŞİMŞEK
Meslek: Öğrenci-Üni.

Aktiflik
Deneyim
Seviye
 Stats
« : Nisan 15, 2007, 23:04:15 ÖS »
Aşağıdaki listedeki kullanıcılar bu konu için teşekkür ediyorlar!Teşekkür Et

İnternet sitelerinde çoğunlukla Türkçe - ingilizce dil seçenekleri mevcuttur. Bunlara ayrıca almanca, fransızca vb. dillerde eklenmektedir. Bu diller geniş ağı yüksek sitelerde kullanılması son derece uygundur. Ancak ben bazen görüyorum bazı sitelerde hiç gerek olmasa bile ingilizce vb. çoklu dil yapıyorlar. Eğer siteniz geniş çaplı ağı yoksa çoklu dil yapmanıza da gerek yoktur. Tabiki bu benim düşüncemdir.

Maxwebportalda da bu konu dile getirilmiş çoklu dil olayı nasıl olduğu sorulmuştur. Maxwebportalda şuanda öyle bir özellik yoktur. Konunun tabiki maxwebportalla alakası yoktur. Genel olarak bahsetmekteyim. Sitenizde kurduğunuz çoklu dil amacını taşımalıdır. Sadece sayfa isimleri çoklu dil olması amacını taşımaz. Eğer sitenizde bir destek bölümüde varsa o bölümünde çoklu dili olması gerekir. Yani yabancı dilde destek vermelisiniz demektir. Bazı kişiler sitenin çoklu dile sahip olmasını sitesinin yüksekliğine işaret etmektedir. Ancak bu yanlıştır. Bir site hizmetiyle yükselir çoklu dili ile değil.

Biz neden bu kadar istekliyiz anlamıyorum. Ayrıca öyle bir durum varki bazı sitelere bazıyorum bu siteler sadece forumdan oluşmuş siteler... Bir bakıyorum çoklu dili eklemişler. Fakat sadece menü vb. yerler çoklu dile uygun. Yani içerik çoklu dile uygun değil. Yazılar Türkçe. Peki ne gerek var çoklu dile.

Mesela bir ingilizce içerikli bir siteye yazı yazıyorum arada bir. Sitede çoklu dil olayı yok. Yani sadece ingilizce ile hazırlanmış. Dolayısıyla ingilizce yazmak gerekiyor mecburiyetten. Yani biz kendi sitelerimizde çoklu dili ekleyerek onları düşünüyoruz ancak onlar bizi düşünmüyor. Sitenin forum sayfasında yani destek bölümünde Türkçe yazsan cevap vermiyorlar çünkü Türkçe bilmiyorlar. Dolayısıyla sadece ingilizce ile iletişim sağlanıyor.

Bundan dolayı da benim düşüncem eğer siteniz geniş çaplı ağı yoksa çoklu dil yapmayın. Siteye yabancı birisi geliyorsa eğer Türkçe yazsın yada hiç siteye girmesin. Benim düşüncem budur.

Sizde internet sitesinin çoklu dil olması önemli midir? Önemliyse neden önemlidir? Önemli değilse neden önemli değildir? Fikirlerinizi paylaşın.
Teşekkür listesi şu anda boş.

Linkleri Görebilmek İçin
Kayıt Olun veya Giriş Yapın
Ücretsiz Kullanabileceğiniz Scriptler
ziyaretci12
Yeni Üye
*

Aktiflik
Deneyim
Seviye
 Stats
« Yanıtla #1 : Nisan 15, 2007, 23:16:12 ÖS »

Valla bence Çönkü Ünemlidir Ama Bunuda Ancak Şirket Sitelerinde Kulanıla Bilir Çönkü Bir Paylaşım Sitesinde Öyle Çokdinlin Olması Çok Sacma Bence!
Dinç
Süper Moderatör
*

Meslek: Öğrenci-Üni.

Eskiden sadakate inanırdım. Şimdi ASİ olmuşum.

Aktiflik
Deneyim
Seviye
WWW Stats
« Yanıtla #2 : Nisan 16, 2007, 00:50:25 ÖÖ »

Çoklu dil seçeneğinin olması nereden bakarsanız bakın bir artı kazandırır ancak bu artının önemi sitenin amaç ve içeriğine bağlı olarak önemli ya da önemsiz bir artı halini alır. Biraz örneklemekte fayda var.

Bir üniversite öğrencisisiniz ve sizinle aynı üniversitede/bölümde okuyan arkadaşlarınızla proje paylaşımı yapacaksanız, eğlnecekseniz vb konularda paylaşım yapacaksanız çoklu dil seçeneğine ihtiyacınız olmayacaktır.

Eğer üniversite öğrencisiyseniz ve projelerinizde yabancı ortaklarınız da olacaksa, uluslararası çalışmalar yapacaksanız çoklu dil seçeneği önemli olmaktan çok hayati bir önem taşır. Bizim bütün dilleri öğrenmek gibi bir şansımız olmadığı gibi başkalarının da Türkçe öğrenmesini bekleyemeyiz. Bu yüzden en azından site kullanımında yardımcı olabilecek bazı özellikler eklenmelidir. Yine burada söylenmesi gereken çok önemli bir şey de İngilizce'nin dünya dili olmadığıdır. Eğer projenizde Arap ortaklarınız olacaksa sitenizin çoklu dil seçenekleri içinde Arapça olmalıdır, Çince proje hazırlyacaksanız Çince olmalıdır.

Lafın kısası amacınız neyse sitenizin özellikleri de o amaca hizmet etmeli. Kalkıp da İngiliz sömürüsüne alet olmamak lazım.

Linkleri Görebilmek İçin
Kayıt Olun veya Giriş Yapın
www.egitimturk.org
AdmiN
Genel Sorumlu
Administrator
*

İsim: Adem TÜRK
Meslek: Öğretmen

~|| Bilginin Gücü ||~

Aktiflik
Deneyim
Seviye
WWW Stats
« Yanıtla #3 : Nisan 16, 2007, 10:28:39 ÖÖ »

Hazırladığımız sitede birden çok dil ile ilgili içerik varsa çoklu dil desteği şarttır.Herkes firma sitesi diyor, bu iyi bir örnek.Şimdi kodak firması fotoğraf makinesi üretiyor.Bunun bir çok ülkeye pazarlıyor.Ordaki müşterileri için ya kendi sitesinde dil desteği vermesi lazım, ya da mal sattığı sattığı ülkenin diliyle başka bir site açması lazım.
   Çoğu hazır portalda çoklu dil vardı.İngilizceyi seçersiniz sadece blok başlıkları ve bir kaç yer değişir ama içerik yine ingilizcedir.Böyle bir sitede çoklu dil seçtirme gibi bir özellik gereksiz olur.

Soru sormadan ve yeni konu açmadan önce arama yapınız.
Konulara teşekkür mesajı yazmayın, teşekkür et düğmesine tıklayınız.
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: