Günümüzün en başarılı ve popüler CMS’si (Content Management System – İçerik Yönetim Sistemi) olan Joomla’nın kurulum aşamasının adım adım, resimli anlatımı ;
Burada localhost oluşturmak için
WAMP5 paketini kullandığımı da belirteyim. Joomla’yı eğer localhost’a değil de internetteki bir hotsa kurmak istiyorsanız bu noktada dikkat etmeniz gereken nokta host’unuzun PHP ve MySQL destekli olmasıdır. Eğer ücretli bir hosting hizmeti alıyorsanız zaten bu konuda bir sıkıntı çekmezsiniz. Ama ücretsiz bir host’a kuracaksanız bu 2 özelliği aramanız gerekiyor.
Joomla kurulumuna başlamadan önce
buradan Türkçe Joomla’yı indirmeniz gerekiyor.
bilgisayarınıza bir ZIP dosyası inecek. bu noktada yeni bir klasör oluşturup
joomla adını verin. ve bilgisayarınıza inen ZIP dosyasının tüm içeriğini buraya çıkartın. ardından localhost’unuzun ana dizinine kopyalayın. WAMP5 için bu dizin
C:\wamp\www dizinidir.
Öncelikle Joomla için yeni bir veritabanı (database) oluşturmamız gerekiyor. biz bu işlem için phpMyAdmin’i kullanacağız. eğer localhost oluşturmak için WAMP5 paketini kurduysanız: Internet Explorer’ı açıyoruz ve adres satırına
localhost yazıyoruz. karşımıza gelen sayfadaki phpMyAdmin linkini kullanarak pnpMyAdmin’i açıyoruz.
Büyük ResimphpMyAdmin’i açtıktan sonra Yeni veri tabanı oluştur başlığı altındaki boş kutucuğa veri tabanımızın adını yazıyoruz. veritabanı için istediğiniz herhangi bir isim belirleye bilirsiniz. yanlız bu ismi hatırlayın çünkü ilerleyen adımlarda kullanacağız. ben burada isim olarak jdb‘yi seçtim.
isim kutucuğunun hemen yanındaki karşılaştırma kutucuğundan ise latin5_turkish_ci‘yi seçiyoruz.
Büyük Resimbu işlemlerin ardından Git buttonuna basarak, açılan yeni sayfada veri tabanımızın oluştuğunu görebiliriz. bu noktadan sonra hiç birşey yapmadan sayfayı kapatın.
ardından yeni bir Internet Explorer açarak adres satırına localhost/joomla yazın. joomla’nın kurulum ekranı otomatik olarak karşınıza gelecektir. bu ekranın sol tarafında kurulum adımlarını görebilirsiniz.
karşınıza gelen ilk sayfa kurulum öncesi kontroldür. burada eğer web server’ınızla ilgili bir sorun yoksa tüm değerleri yeşil renkte göreceksiniz. burada hiç birşey yapmanıza gerek yok. sağ üstten sonraki buttonuna basarak diğer adıma geçebiliriz.
Büyük Resimkurulumdan önce karşımıza GNU/GPL lisansı çıkıcak. okumadan diğer adıma geçebiliriz

diğer adıma geçmek için yine sağ üstte bulunan
sonraki buttonunu kullanıyoruz.
Büyük Resimve artık 4 basamaktan oluşan Joomla kurulumunun ilk basamağına geçmiş bulunuyoruz.
burada bir takım boş kutucuklar görüyorsunuz. eğer sonradan sunucu ve veri tabanı ayarlarını değiştirmediyseniz varsayılan olarak girmeniz değerler şu şekildedir.
Sunucu Adı: localhost
MySQL Kullanıcı Adı: root
MySQL Parolası: (bu alanı boş bırakıyoruz)
MySQL Veritabanı Adı: jdb (buraya ilk başta veri tabanı oluştururken seçtiğimiz ismi yazıyoruz. ben veritabanı ismini jdb olarak belirlediğim için onu girdim)
MySQL Tablo Ön eki: (burayı değiştirmemize gerek yok. olduğu gibi bırakabiliriz)
alttaki kutucuklardan da örnek
veriyi kur seçili olacaktır. onuda ellemiyoruz ve
sonraki buttonunu kullanarak 2. basamağa geçiyoruz.
Büyük Resim2. basamakta sitemiz için bir isim belirliyoruz. Bu isim sayfanın en altındaki
copyright kısmında kullanılacak. ismi yazdıktan sonra,
sonraki buttonuna basarak 3. adıma geçiyoruz
Büyük Resim3. adımda bize site bilgilerimiz gösteriliyor ve eğer bunlarda bir yanlışlık görüyorsanız değiştirebilirsiniz. bu adımda boş olan
e-posta adresi kısmını boş bırakmıyoruz. buraya gerçek mail adresinizi yazabileceğiniz gibi
a@b.com şeklinde uydurduğunuz bir mail adresini de yazabilirsiniz..
Admin Parola kısmınına ise Joomla’da kullanmak istediğiniz şifreyi yazın. eğer yazmazsanız sistemin sizin için otomatik olarak belirlediği şifreyi kullanmanız gerekecek. buradaki ayarlarımızı yaptıktan sonra,
sonraki buttonunu kullanarak 4. basamağa geçiyoruz.
Büyük Resim4. basamakta yapmamız gereken bir ayar bulunmuyor. burada bize kullanıcı adı ve şifre bilgiglerimizi gösteriyor. bu bilgileri bir yere not etmekte fayda var..
Büyük Resimbilgilerimizi not ettikten sonra Internet Explorer penceresini kapatıyoruz. ve localhost ana dizinine kaydettiğimiz joomla klasörünün içine giriyoruz. yani WAMP5 kuranlar için
C:\wamp\www\joomla dizininin içine giriyoruz.
burada
installation adındaki klasörü bulup, o klasörü siliyoruz.
Büyük Resimo klasörü silmemizle birlikte Joomla kurulumunu bitirmiş olduk. artık Internet Explorer’în adres satırına
http://localhost/joomla yazdığımız zaman siteniz açılacaktır. hayırlı olsun.
soldaki menüden
denetim masası bağlantısını kullanarak Joomla’ya giriş yapabilir ve sitenizi yönetmeye başlayabilirsiniz

Güncellendi: 13.10.2008