Gönderen Konu: Joomla taşıma işlemi  (Okunma sayısı 1085 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı by_fenerli

• Albatros Forum
Joomla taşıma işlemi
« : Mart 12, 2010, 18:03:30 ÖS »
Bir çoklarımız bazen hostumuzdan memnun olmadığımız için, bazen fiyatları yüksek geldiği için veya diğer bir host daha çok hoşumuza gittiği için Joomla sitemizi başka bir server'a taşımak isteyebiliriz.Bu durum her zaman kafa karıştırıcı ve zor gelmiştir Joomla kullanıcılarına. "Keşke uzman biri olsa da benim yerime bi yapsa" denir hatta... İşte bu makalemizde Joomla sitenizi başka bir server'a nasıl taşıyabileceğinizi anlatacağız.
Artık taşıma işlemini nasıl yapacağınıza geçebiliriz:

1. Adım: Server Ayarlarınızı Kontrol Edin
İlk Joomla kurulumu yaptığınız host ile, yeni kurulum yapacağınız hostunuzu karşılaştırın. Yeni server'ınızın Joomla kurmak için gerekli olan gereklilikleri karşıladığından emin olun. Sadece Joomla için değil, kullanmakta olduğunuz eklentiler için de asgari özelliklerin olmasına dikkat edin.

2. Adım: Herşeyin Yedeğini Alın
Bütün Joomla dosya ve klasörlerinizin, 3. parti bileşen ve eklenti dosyalarınızın; resim, video vb. bütün dosyalarınızı/klasörlerinizin yedeğini alın. Bunun için bilgisayarınızda bir klasör oluşturup, FTP programınızı kullanarak bütün saydığımız dosyalarınızı bu klasöre indirebilirsiniz.

3. Adım: Veritabanınızı Dışa Aktarın
Artık veritabanınızdaki tablolarınızı dışarı aktarabilirsiniz. Tablolarınızı phpMyadmin'den SQL dosyası olarak (zip formatında olabilir) dışarı aktarın. Böylelikle yeni server'ınıza klasör ve dosyalarınızı aktardıktan sonra, bu tablolar ile nasıl davranacakları komutunu verebiliriz. Bütün tabloları dışarı aktardığınızdan emin olun.

4. Adım: configuration.php Dosyanızı Düzenleyin
Hatırlarsanız ilk Joomla kurulumu yaparken hostunuza configuration.php adı verilen bir dosya göndermiştik. İşte bu dosya içerisinde sitenizle ilgili hayati ve teknik bilgiler yer almaktadır. Aynı zamanda hostunuzla ilgili bilgiler de burada bulunmaktadır. İşte yeni bir server'a geçiş yapacaksanız, buradaki eski host bilgilerini değiştirip, yeni hostunuzu tanıtmalısınız. Aslında buradaki ayarlar genelde bütün server'larda aynıdır. Ama sorun çıkmaması için siz yinede aşağıda verdiğimiz bilgileri dikkate alarak kontrol edin.

$host Bu değer veritabanı hostunuzdur. Neredeyse bütün durumlarda burası "localhost"tur, ama veritabanınız için farklı bir server kullanıyorsanız değiştirmeniz gerekebilir.
$user Bu değer ise veritabanı kullanıcısıdır. Diğer server'ınızdakinden eğer farklı ise, gerekli şekilde değiştirin.
$password Burası ise veritabanı kullanıcısının şifresidir.
$db Bu veritabanınızın ismidir.
$ftp_host Genelde FTP hostunuz "127.0.0.1," olur. Ama eğer farklı bir ayar kullanıyorsanız gerekli şekilde değiştirin.
$ftp_port Burada ise FTP portu bilgisi vardır. Genelde "21" olarak kullanılır, ama server'ınız farklı bir port kullanıyorsa gerekli bilgi ile değiştirin.
$ftp_user Burada FTP kullanıcı adınız yer almalıdır.
$ftp_pass Burada ise FTP şifreniz yer almalıdır.
$ftp_root Burası ise FTP kullanıcınızın eriştiği root yoludur.
$tmp_path Burada ise server'ınızdaki tmp dizininin tam yolu yer almalıdır. Örnek olarak "/path/to/joomla/installation/tmp." gibi görünmektedir.
$log_path Burada ise server'ınızdaki logs dizininin tam yolu yer almalıdır. Örnek olarak "/path/to/joomla/installation/logs." gibi görünmektedir.
$offset Burada da server'ınızın yerel saat bilgisi yer almaktadır. Yani mesela sizin bulunduğunuz yerin yerel saati, server'ınızın bulunduğu yerin yerel saatinden 2 saat ilerde ise, buradaki değer -2 olmalıdır.
$live_site Bu seçenek zorunlu değil, tercihe bağlıdır, isterseniz boş bırakabilirsiniz. Ama kullanmak isterseniz, burası sitenizin URL adresidir. Örnek olarak "http://www.joomladestek.info" gibi veya "http://www.joomladestek.info/joomla" görünmektedir.
$sendmail Burası ise server'ınızdaki sendmail programının yoludur. Eğer sendmail kullanmıyorsanız, burayı geçebilirsiniz.
$smtpuser Burası ise SMTP server'ınız için kullanıcı adıdır. Eğer sitenizden mail göndermek için SMTP server'ınızı kullanmıyorsanız bunu da geçebilirsiniz.
$smtppass Burada da SMTP server'ınız için şifreniz yeralmalıdır. SMTP server kullanmıyorsanız burayı da geçebilirsiniz.
$smtphost Burada da SMTP server'ınız için host ismi veya IP adresi yeralmaktadır. Eğer SMTP server kullanmıyorsanız burayı da atlayabilirsiniz.

5. Adım: Tüm Dosyalarınızı Yeni Server'ınıza Yükleyin
Daha önceden yedeğinizi aldığınız bütün site klasör ve dosyalarınızı FTP programınızı kullanarak yeni server'ınızdaki Joomla kurmak istediğiniz yere yükleyin.

6. Adım: Yeni MySQL Veritabanınıza Tablolarınızı Aktarın
Artık phpMyadmin kullanarak önceden dışaaktardığınız veritabanı tablolarını yeni server'ınızın MySQL veritabanına aktarabilirsiniz (içeaktar). Bütün tabloları aktardığınızdan emin olun.

7. Adım: Yeni Kurulumunuzu Kontrol Edin
Artık taşıma işlemimiz tamamlanmış bulunuyor. Ama herhangi bir aksaklık olmadığından emin olmak için yeni sitenizi bir kontrol edin. Özellikle siteniz içindeki linkleri ve verdiğiniz bağlantıları kontrol edin.

Kaynak: www.joomladestek.info
Konuyu Paylaş:
  delicious  facebook  twitter  google

Seo4Smf Tagleri: