Gönderen Konu: Linux'un hükmettiği gizli kalmış yerler!  (Okunma sayısı 386 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı burajan

• Web Programcısı
  • Administrator
  • *
  • Web Programcısı
    • Burak ŞİMŞEK - Kişisel İnternet Sitesi
Linux'un hükmettiği gizli kalmış yerler!
« : Şubat 13, 2011, 13:56:07 ÖS »
Linux PC dünyasında çok gerilerde olabilir ama bir numara olduğu yerler de var...

Evinizin bir köşesinde Linux'la çalışan bir cihazınız olabilir

Masaüstü PC'leri uzaktan takip etse de Linux, kimsenin aklına gelmeyen bazı alanlarda sessiz sedasız başarıya ulaştı. Açık kaynak kodu yapısına sahip işletim sistemi, bugün birçok platformda kullanılıyor.

İşletim sistemi mobil telefonlarda, set üstü kutularda, medya akış cihazlarında ve router'larda ve daha da fazlasında kullanım alanı buluyor. Ve bunu kendini göstermeden, kimse farketmeden yapıyor.

Bu makalemizde Linux'un kullanıldığı belki de hiç bilmediğiniz farklı alanları sizlerle paylaşacağız.

Mobil Linux

[sagresim]http://www.chip.com.tr/images/content/20110104162306.jpg[/sagresim]Birçok Samsung Galaxy S ve HTC Desire kullanıcısı telefonunun Android çalıştırdığını farkında olabilir, ancak muhtemelen Android'in Linux üzerine kurulduğunu bilmiyordur.

Linux, Google sayesinde mobil telefonlarda büyük bir başarı elde etti. Google, mobil işletim sistemine sıkça yeni özellikler ekliyor ve bu da onu Apple'ın iPhone'unun en önemli rakibi haline getiriyor. Ayrıca Android'de daha fazla donanım seçeneği ve daha uygun fiyatlı seçenekler bulmak mümkün.

Android Linux'dan bazı karakteristik özellikleri de kendinde barındırıyor. İşletim sistemi örneğin Apple iOS'dan çok daha açık. Geliştiriciler ve kullanıcılar içinse daha az kısıtlama mevcut.

Tüm akıllı telefonlarında MeeGo'yu kullanma sözü veren Nokia dahi Intel'le ortak olarak Linux tabanlı işletim sistemini kullanıyor.

Set üstü cihazlar (Set-Top Box'lar)

TV'nizin yanında duran ve genellikle bir sunucudan video akışı görüntüleyen veya internette gezinmeyi sağlayan bu cihazlar, Linux'un başarısında önemli rol oynuyor. Bu cihazların çoğunda Linux kullanılıyor, ancak hangi kutuda Linux kullanıldığını öğrenmek oldukça zor.

Cihazlarda Linux'un çalıştırılması kullanıcı için bir fark oluşturmuyor, çünkü üreticinin yapmasını istemediği şeyleri yapmanıza genellikle izin verilmiyor.

Router'lar ve switch'ler

İş dünyasında ağ ve depolama alanında en başarılı işletim sistemi Linux ve bu teknolojinin bir kısmı ev ve küçük iş piyasasına indirgenmiş durumda. OpenWRT firmware'ler, kablosuz router'larda resmi olmayan bir standart halinge geldi. Bunun nedeni birçok gelişmiş router işlevinin bir kutuya entegre edildiğinde bir servete mal olabilmesi. Dolayısıyla Linksys, D-Link, Buffalo, Gateway ve Asus gibi üreticilerin cihazları OpenWRT ile geliyor.

Netgear'ın WNR3500L gibi cihazları ise hem Linux hem de OpenWRT çalıştırmaya yönelik tasarlanmış.

Müzik donanımları

Kararlılık, düşük tepki süresi ve geliştirme kolaylığı nedeniyle Linux'u kulananan birkaç ünlü sentezleyici mevcut.

Örneğin Muse Research tarafından geliştirilen The Receptor aslında Windows için geliştirilmiş bir sentezleyici. Receptor, normlade bir ekran ve klavye gerektirecek işlemleri birkaç düğme ve küçük bir denetim ekranıyla hallediyor. Bunu ise Red Hat Linux'un eski bir sürümü üzerinde çalışan Wine ile gerçekleştiriyor. Etkiliyici olan ise Linux'un Windows'u kendi oyununda yenmesi: Yazılım, Linux'da yazıldığı işletim sistemi Windows'a göre daha hızlı ve güvenilir bir şekilde çalışıyor.

Bir diğer Linux tabanlı ünlü ses oluşturucusu ise Korg'un amiral gemisi OASYS. Cihaz modüler sistemi sayesinde farklı sentez algoritmalarını çalıştırabiliyor, dokunmatik ekrana ve zengin denetimli bir donanıma sahip. Fiyatı oldukça pahalı olsa da sonuç elde etmek isteyen müzisyenlerin onunla başarıya ulaştıkları şüphe götürmez bir gerçek.

Chip Online
Konuyu Paylaş:
  delicious  facebook  twitter  google
Kişisel İnternet Sitem => buraksimsek.com.tr - http://www.buraksimsek.com.tr

Lütfen özel mesaj ile destek istemeyiniz. Önce forumda arama yapınız daha sonra forumda ilgili bölüme konu açınız.