Gönderen Konu: Pardus'u Grub'dan Değil de Windows Başlangıç Listesinden Açmak  (Okunma sayısı 1108 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı burajan

• Web Programcısı
  • Administrator
  • *
  • Web Programcısı
    • Burak ŞİMŞEK - Kişisel İnternet Sitesi
Windows XP kullanan ve Pardus'u da denemek amacıyla kurmak isteyen bir kullanıcı olarak bir bilgi paylaşmak istedim.

İki harddiskim toplam 4'e bölünmüş ve sadece birisini Pardus için ayarlamıştım. Pardus 2011 Kurulan CD sürümü ile kurdum, kurarken de öntanımlı ayarlar olarak yapılandırdım. Bir diğer ifadeyle Pardus Grub'u (Başlangıçta Açılan İşletim Sistemi Listesi) diskin başına ayarladım. Kurduktan sonra bir hata ile karşılaştım ve Pardus'a format attım. Ancak planlamadığım bir durum vardı. O da Pardus'a format atılınca Grub'a da ulaşılamayacağı için XP'nin de açılamayacağı gerçeğini unuttum. Neyseki daha sonra Pardus Wiki sayesinde Grub'u sildim ve XP'yi açtım.

Daha sonra Pardus'u tekrar kurdum. Bu sefer kurulum yaparken öntanımlı ayarlar değilde gelişmiş ayarlardan Pardus'u kurduğum diskin başına olarak yapılandırdım. Pardus'u kurdu ama tabiki bilgisayar yeniden başlatılınca sadece XP'yi görüyordu ve direk XP açıldı. Amacımda XP açıldıktan sonra EasyBCD programıyla başlangıç listesine Pardus'u eklemekti.

EasyBCD programını çalıştırdım, menülerden Add New Entry seçeneğine tıkladım, Operating Systems kısmından Linux/BSD kısmını açtım, açılan sayfada Name kısmına Pardus, Device kısmındaki açılır kutu listesinden de kurulu olan harddiski seçtim (Linux olarak yazacaktır). Daha sonra Add Entry düğmesine tıklayarak eklemeyi yaptım.

Geldi sıra liste düzenlemeye... Bunun için Edil Boot Menu seçeneğine tıkladım, XP (Daha önceki işletim sistemi olarak yazabilir) yanında bulunan kutucuğu işaretledim ve varsayılan olarak XP'yi yapılandırdım, Pardus'da zaten ikinci sırada olacaktır, bunu varsayılan yapmadım, altta bulunan Timeout Options kısmından Boot default OS after kısmından işletim sistemi listesinin duracağı saniyeyi ayarladım ve Save Settings düğmesini tıklayıp, ayarları kaydettim.

Sonuç

Bilgisayar ilk açıldığında İşletim Sistemi Listesi Windows'un kullandığı siyah bir ekranda açılmakta, belirlenen saniye içerisinde işletim sistemi seçilmediğinde varsayılan olarak ayarladığım XP açılmakta, isterseniz seçim yaparak da diğer işletim sistemi seçilebilmektedir.

Bu işlemi yaparak, istediğim durum olumlu oldu. Başımdan böyle bir tecrübe geçtiği için paylaşmak istedim. İsteyenler bu işlemleri deneyebilirler. Ama denemeden önce tabi önemli verilerinizi yedekleme olayını unutmayalım.
Konuyu Paylaş:
  delicious  facebook  twitter  google
Kişisel İnternet Sitem => buraksimsek.com.tr - http://www.buraksimsek.com.tr

Lütfen özel mesaj ile destek istemeyiniz. Önce forumda arama yapınız daha sonra forumda ilgili bölüme konu açınız.

Çevrimdışı jarni

• Moderatör
  • *
  • Trash Metal
-Pardus'u Grub'dan Değil de Windows Başlangıç Listesinden Açmak
« Yanıtla #1 : Mayıs 16, 2011, 08:21:52 ÖÖ »
Hocam senin başına çok iş gelmiş ben 2007 den beri tüm pardus serisini kurdugumda on tanımlı ayarlarda hiç sorun olmadı allahtan :) su anda 2011 kullanıyorm

Çevrimdışı burajan

• Web Programcısı
  • Administrator
  • *
  • Web Programcısı
    • Burak ŞİMŞEK - Kişisel İnternet Sitesi
« Yanıtla #2 : Mayıs 16, 2011, 16:28:46 ÖS »
İlk kullanışta olur böyle durumlar :D Ancak pek ısınamadım. Birde ubuntu'yu denemek istiyorum. Bakalım ne zaman fırsatım olacak.
Kişisel İnternet Sitem => buraksimsek.com.tr - http://www.buraksimsek.com.tr

Lütfen özel mesaj ile destek istemeyiniz. Önce forumda arama yapınız daha sonra forumda ilgili bölüme konu açınız.

Çevrimdışı limitsizim

« Yanıtla #3 : Temmuz 11, 2011, 11:09:45 ÖÖ »
KOlay gelsin pardus 2011 kurdum 60 gb lık harici hdd ye bu verdiğiniz yöntemle windows un başlangıcına ekledim pardus diye ama açılışta seçtiğimde siyah ekranda imlec çıkıyor ve oda yanıp sönüyor öylece bekliyor ve eklediğim pardus ve linux diye 2 girişi silemiyorum nasıl silebilirim ve tekrar nasıl çalışacak şekilde eklerim ( EasyBCD ile yukardaki anlatım şeklinde yaptım )