Windows XP kullanan ve Pardus'u da denemek amacıyla kurmak isteyen bir kullanıcı olarak bir bilgi paylaşmak istedim.
İki harddiskim toplam 4'e bölünmüş ve sadece birisini Pardus için ayarlamıştım. Pardus 2011 Kurulan CD sürümü ile kurdum, kurarken de öntanımlı ayarlar olarak yapılandırdım. Bir diğer ifadeyle Pardus Grub'u (Başlangıçta Açılan İşletim Sistemi Listesi) diskin başına ayarladım. Kurduktan sonra bir hata ile karşılaştım ve Pardus'a format attım. Ancak planlamadığım bir durum vardı. O da Pardus'a format atılınca Grub'a da ulaşılamayacağı için XP'nin de açılamayacağı gerçeğini unuttum. Neyseki daha sonra
Pardus Wiki sayesinde Grub'u sildim ve XP'yi açtım.
Daha sonra Pardus'u tekrar kurdum. Bu sefer kurulum yaparken öntanımlı ayarlar değilde gelişmiş ayarlardan Pardus'u kurduğum diskin başına olarak yapılandırdım. Pardus'u kurdu ama tabiki bilgisayar yeniden başlatılınca sadece XP'yi görüyordu ve direk XP açıldı. Amacımda XP açıldıktan sonra
EasyBCD programıyla başlangıç listesine Pardus'u eklemekti.
EasyBCD programını çalıştırdım, menülerden
Add New Entry seçeneğine tıkladım,
Operating Systems kısmından
Linux/BSD kısmını açtım, açılan sayfada
Name kısmına
Pardus,
Device kısmındaki açılır kutu listesinden de kurulu olan harddiski seçtim (Linux olarak yazacaktır). Daha sonra
Add Entry düğmesine tıklayarak eklemeyi yaptım.
Geldi sıra liste düzenlemeye... Bunun için
Edil Boot Menu seçeneğine tıkladım, XP (Daha önceki işletim sistemi olarak yazabilir) yanında bulunan kutucuğu işaretledim ve varsayılan olarak XP'yi yapılandırdım, Pardus'da zaten ikinci sırada olacaktır, bunu varsayılan yapmadım, altta bulunan
Timeout Options kısmından
Boot default OS after kısmından işletim sistemi listesinin duracağı saniyeyi ayarladım ve
Save Settings düğmesini tıklayıp, ayarları kaydettim.
SonuçBilgisayar ilk açıldığında İşletim Sistemi Listesi Windows'un kullandığı siyah bir ekranda açılmakta, belirlenen saniye içerisinde işletim sistemi seçilmediğinde varsayılan olarak ayarladığım XP açılmakta, isterseniz seçim yaparak da diğer işletim sistemi seçilebilmektedir.
Bu işlemi yaparak, istediğim durum olumlu oldu. Başımdan böyle bir tecrübe geçtiği için paylaşmak istedim. İsteyenler bu işlemleri deneyebilirler. Ama denemeden önce tabi önemli verilerinizi yedekleme olayını unutmayalım.