Gönderen Konu: Sınırsız Destek  (Okunma sayısı 557 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı AdmiN

• Genel Sorumlu
  • Administrator
  • *
  • ~|| Bilginin Gücü ||~
    • Kişisel Web Sitem
Sınırsız Destek
« : Temmuz 27, 2009, 20:53:06 ÖS »
İnternet üzerinden kimi zaman belli web sistemlerinin yahut ücretsiz işletim sistemi vb… sistemlere ait destek veren siteler ve insanlar belli bir zaman sonra artık bir psikoloğa ihtiyaç duyar hale geliyorlar. Maalesef bu durum sadece ülkemize has bir özellik, yoksa yurtdışındaki aynı paralelde çalışma yapan insanlar veya siteler bizlerden çok farklı.

Bu konuda yaklaşık olarak 5 senedir gerek kendi sitelerimden gerekse de başka sitelerden joomla konusunda bir çok insana destek verdiğimi ve bu konuda da ne kadar hassas olduğumu beni az buçuk bilenler iyi bilmekte. Aslında bu tip işler sevgisiz olmayacağı gibi, gerek zamanında yaşadığımız sorunları başkaları yaşamasın gerekse de gelişimlerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmeleri açısından bu gibi işleri vazife görüp yapıyoruz. tabi bir çok gönüllü hizmet gibi, bu hizmetlerde ücretsiz ve ailemize ayıracağımız / ayırdığımız zamanın çok üstünde, bilgiyi araya insanlara destek oluyoruz. Bunlar en azından benim açımdan asla sorun teşkil eden şeyler olmamakla beraber yapılan işler ve harcanan emekler bizlerden bir şeyler eksiltmedikçe de önemi olmayan konulardır.

Ancak özellikle ülkemizdeki internet kültürü, forum kültürü vb… kültürler tam anlamıyla yerleşmediğinden dolayı bize bu gibi hizmetler sıkıntı olarak dönmeye başlıyor. Örneğin, Joomla gibi bir sistemin nimetlerinden yararlanmak, bu sistemle ücretli olarak insanlara site yapmak gibi gayet doğal davranışlar içinde doğal olmayan, bizi zora sokan, yaptığımıza pişman eden o kadar çok şey yaşanıyor ki, hangisinden başlasam bilemiyorum. Biraz önce verdiğim örnekle devamen, bir çok insana ücretli site yapan bir kişi kalkıp size takıldığı noktaları soruyor, bu da gayet doğal, ancak sorusuna 10 dakika yahut daha az bir zaman cevap alamadığında size “Burası ne biçim site! ne biçim forum! madem bu işi yapmayacaksınız, kapatın gidin!” gibi komik ve bir o kadar da can sıkıcı şekilde yaklaşmaları. Yahut, üstesinden gelemedikleri işleri size yaptırmak istemeleri, bizim de “zamanımız yok sadece bilgi verebiliriz” dediğimizde ağızlarına ve akıllarına ne gelirse söylemeleri henü bu kültürün yerleşmemiş olduğunun en güzel örnekleri olsa gerek.

Bir zamandan sonra yapılan bu gönüllü hizmetlere, sizin zorunlu olduğunuzu düşünürcesine bir psikoloji içine girip anlamsız tepkilerle yaptığınız ve yapacaklarınıza pişma bir hale sizi getirebiliyorlar. Ve her birisi de bu gibi teklifi yapan tek kişinin kendileri olduğunu zannediyorlar, halbuki günde bunun gibi o kadar çok insanın talebi geliyor ki, bir tane ile sınırlı olsa zaten bunu insan yapardı. Yetinmiyorlar, hep daha fazlasını istiyorlar, sizin onlara bu işi ücretsiz olarak zaten 9-10 bazen 12 saat ayırarak yaptığınızı artık görmezden geliyor, bir anda yaptığınız tüm iyilikler kaybolup gidiyor. Kendilerine “Madem dışarıya ücretli olarak işler yapıyorsunuz, o zaman her zaman özel destek alabileceğiniz, profesyonel ve ücretli bir desteği Joomla sisteminde uzman olan insanlardan almyorsunuz” diye mantıklı bir soru sorulduğunda da apışıp kalıyorlar. Öyle ya, biz nasıl dışarıya ücretli işler yapıyoruz, bize özel destek istediğimizde küçükte olsa bir ücret ödememiz neden abes olsun diye düşünüyorlar.

İnanın beklenen bu da değil, beklenen sadece verilen emeğe nankörlük edercesine davranılmasın, kıymeti bilinsin ki joomla, ilk çıktığı günlerde bir tane türkçe makale ile ne bir ders ne bir anlatım mevcut olmadığı ortamda biz bu sistemi öğrendik ve çekilen zorlukları bildiğimizden başkaları bu zorlukları yaşamasın diye bu gibi anlatımlar hazırlandı. Ve etraf şimdi makale, resimli ders, video dersten geçilmeyecek kadar arttı.

Siz insanlara bir şeyleri öğretmeye çabalıyorsunuz, onları yetiştiriyorsunuz, onlar işi öğrenip gidiyor ve yenileri geliyor. Bunca sene içinde elimizden geçen insan sayısı abartısız yüz binlerle ifade edilecek kadardır. Ama sitenize katkısı olan, sizden öğrendiği ile yetiştiği için hem sitenize hem diğer kullanıcılara destek olmak adına bir tane yazı yazan insan bir elin parmakları sayısınca olunca haliyle siz oturup düşünüyorsunuz. Kendinizi belli bir zamandan sonra bu işin hamalı gibi hissetmeye başlıyorsunuz, her ne kadar siz böyle düşünmesenizde davranışların sonucu sizi bu psikolojiye itiyor. Hadi bunu da geçtik, biliniyor ki reklamlar sitelere tıklansın, üç beş siteye bir katkısı olsun diye konuluyor ve bunu herkeste biliyor, ama “Allah korusun, siteye bir faydamız olur sonra” dercesine bu reklamlara tıklama lütfunu bile göstermiyorlar ki gerçekten çok komik bir durum.

Bedavacılık, hep banacılık almış başını yürümüş, hal böyle olunca da, örnek olarak joomlayı vermek gerekirse, bir çok arkadaşımız joomla türkçe forumlarında gezmiyor, joomlanın resmi ingilizce sayfalarında bölümlerinde geziyor ve bilgi paylaşımında bulunuyor. Çünkü biliyorlar ki ne bildiklerini başka yerde aktardıklarında bir kıymeti oluyor ne de türkçe kaynaklardan kendilerini daha fazla geliştirebiliyorlar. Joomla gibi bir sistemin bir felsefesi bir amacı olabileceğini hiç kimse düşünmüyor bile. Gel, öğren, geliş, öğret, paylaş, geliştir kavramlarından sadece “gel, öğren, kaç git” fiiline dönüştürüyorlar. Tabi dedim ya bu mantığın aksine, bir elin parmakları sayısınca da olsa insanlar çıkıyor ve size, diğer insanlara destek olmak adına paylaşımlarda bulunuyorlar. Ama yetmiyor, yüz binler gelip geçiyor ve sizin elinizde ise 3-5 insan kalıyor gerçekten acı.

Okunacağından bile şüpheli olduğum yazıyı fazla uzatmadan vermesi gerektiği mesajlara hem ek hem de açıklama olabilecek bir kaç talepte bulunmak istiyorum ki, böylesi hem şahıslar adına hem de toplumsal anlamda çok faydalı olacak başlıklar olacaktır.
Bilgisinden faydalandığınız insanlara, sitelere elinizden geldiği kadar, öğrendiğiniz ölçülerde sizlerde bilgi eklemek suretiyle gelişmelerine yardımcı olun.
Size bilgi sunan sitelerin arkasındakilerin de birer insan olduklarını unutmayın, onlarında çalışmak, ekmek kazanmak zorunda olan, aileleri olan insanlar olduklarını unutmayın.
“Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” kültüründen gelen bir toplumuz, köleliğin her türlüsü kötü olsa da mecazi anlamda bakıldığında ne kadar hoş bir kültüre işaret ettiğini de göreceğiz. Yarın size belki de, çok iyi bir maddi gelir veya manevi haz yaşatacak bilgileri size sunan insanlara bir parça da olsa minnetiniz, saygınız olsun. “Bu hiç yok” anlamında söylenen bir cümle olarak algılanmasın, sadece bir hatırlatma olarak düşünülürse daha uygun düşecektir.
Kap ve kaç mantığı ile bilgileri alıp gitme fiili ne kadar artarsa, yeni bilgiden o kadar çok mahrum kalacağımızı unutmayalım. Bu doğrultuda, bilgiye bilgi katıp sunalım, geliştikçe geliştirmenin tadına varın.
Size bilgi sunan insanlara teşekkür etmeyin, onları övecek sözlerde söylemeyin, bu en azından beni mutlu etmez. Çünkü yapılan işler teşekkür almak, mevki kazanmak adına yaptığımız işler değil, bunun yerine, öğrenipte geliştiğiniz, kişisel birikiminize göre ortaya çıkardığınız, örneğin bir yazı, bir eklenti vb… kendinizden olan bir şeyleri bu çorbaya katın, sunun.
Gezdiğiniz sitelerde, aradığınız bilgiyi önce değişik kelimelerle arama fonksiyonunu kullanmak suretiyle arayın, forumlar ve siteler onlarca insanın aynı soruları ile doludur ve tabi aynı cevaplarla. İlle de size özel bir cevap almak için soru sormayın. Aynı sorunu yaşamaış bir çok insan olduğunu ve bunun da sorulmuş olabileceğini unutmayın.

İnanın, konu üzerinde biraz düşünürseniz çok daha iyi şeyler bulup, çok daha iyi fiillere örnekler çıkartabilirsiniz. Böylece hem türk internetinin gelişimine hem de toplumsal yükselişe iyi bir katkı vermiş olmanın mutluluğuyla huzurlu bir şekilde yaşarsınız.

Güzel bir yazı buldum.Ben de alıntı yapmak istedim.
Konuyu Paylaş:
  delicious  facebook  twitter  google