Gönderen Konu: Trafik / Bant genişliği / Bandwidth  (Okunma sayısı 5699 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Dinç

• Süper Moderatör
  • *
  • Eskiden sadakate inanırdım. Şimdi ASİ olmuşum.
Trafik / Bant genişliği / Bandwidth
« : Şubat 01, 2007, 14:30:56 ÖS »
Bu konuda farklı syfalarda farklı bilgiler mevcuttur ancak; bir çoğumuzun maddi olarak sıkıntıda olduğumuz gerçeği bu konuda müstakil bir başlık altında bir makale yazmaya mecbur bıraktı beni :) Fazladan harcadığım alan için özür dileyerek başlayayım konuya.

Trafik / Bant genişliği / Bandwidth kelimelerinin üçü de aynı anlamdadır. Peki ne demek? Önce bunu somut bir örnekla açıklayayım. Bizim bir havuzumuz var ve bu havuzdaki suyla sulanan 10 tane tarla var diyelim. Havuz bizim internet alanımız. İçindeki su veri. Havuz ile tarlalar arasında gidip gelen su da stemizin trafiği.

Siz internette herhangi bir siteye giriş yaptığınız anda sizin bilgisayarınızdan server'e ve server'den sizin bilgisayarınıza veri alış-verişi başlar. (Havuzdan tarlaya - tarladan havuza). İşte internetteki bu akışın adı trafiktir.

Şimdi geçen günlerde video paylaşım sitesiyle ilgili olarak yaptığım bir açıklamayı buraya da aynen yazıyorum.

Soru: Bir sitenin maliyetine trafiğin etkisi nedir? Alan adı ve site kurulum masraflarından başka bir sitenin gideri var mıdır?

Cevap: Alan adı ve site kurulumu masraf kalemlerinden sadece ikisidir. Asıl önemli olan alan ve bant genişliğidir. Bu tarz sitelerde (youtube tarzı) en büyük masraf kalemi bu iki kalemdir.

Benim sitem 2000 üyeli ve 24 saat aktif ziyaretçileri olan bir site. Şu ana kadar 200-250 MB'lık disk alanı kullanılmış durumda (7 aylık kullanım); sitemde hemen hemen hiç download linki yok. Trafik olarak da ayda yaklaşık 70 GB kullanılıyor. Kıyaslama yapacak olursak; sadece forumu ziyaret eden kullanıcılar ayda 70 GB trafik harcamasına sebep oluyor.

Eğer bir video sitesi kuracaksanız, trafik kullanımını yüklenen videoların izlenme oranı belirler. En küçük videonun 1 MB olduğunu ve bunu bir ayda 1000 kişinin izlediğini varsayarsak sadece bir tek vidyo için 1 GB (1000 mb) trafik harcanır. Eğer sitenizde bu büyüklüğe ve izlenme oranına sahip 250 vidyo varsa bu da 250 GB trafik ister ki ciddi anlamda büyük bir bant genişliği anlamına gelir. Host firmalarının trafik bilgilerine ve masraf tutarlarına bakarsanız ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz. Eğer 50 GB trafik ve 500MB alan genişliği olan bir host paketi almışsanız size yukarıdaki hesaba göre 200 GB daha ek alan lazım olur. Ek alan için bir çok hostla görüştüm ve her bir GB başına +2 dolar ödeme yapılır şeklinde cevap aldım. Bu da sana ayda fazladan 400 dolara mal olur. (Tamamen bir varasiye üzerine konuşuyorum. Muhtemelen yüklenen ve izlenen video sayısı kısa zamanda yukarıdaki hesabı aşacaktır. Beleş sirke baldan tatlıdır ne olsa.)

İşte bu uzuuun anlatımdan sonra size tavsiyem daha hesaplı olacak bir sistem kurmanız yönünde olacaktır. Ayrıca 2000 yılının başında bazı aklı kıtlar "internette yapılabilecek her şey yapıldı" gibi saçma ifadeler kullanmıştı ama 2000'den beri nelerin değiştiğine hepimiz şahitiz. Demem o ki; yapılacak çok şey varken yapılanı yapmaya çalışmanın bir anlamı yok. Hele bu işten zararla çıkılacaksa hiç bulaşmamak daha iyidir.

Son olarak, bildiğiniz gibi google, youtube'yi satın aldı ancak şu aralar google bile youtube'nin masraflarıyla başaçıkamamış olacak ki vidyoların başına 3er saniyelik reklam koymayı planlıyor.
Konuyu Paylaş:
  delicious  facebook  twitter  google

Çevrimdışı ALpeR

• Acaba?Aşkları da devralırmı Kalp nakli yaptıranlar
Ynt: Trafik / Bant genişliği / Bandwidth
« Yanıtla #1 : Şubat 01, 2007, 15:14:10 ÖS »
Bilgilendirme için teşekkürler Dinç  ;D
Bu trafik işi canımızı yakacağa benziyor  :-\
Pioneer DreamBook® Power D90
Intel® Core™2 Extreme X6800 2.93G 4M Cache 1066M FSB Processor + 4GB (2 x 2GB) 800MHz DDR2 RAM + 2x512MB Dual NVidia SLI GeForce Go 8700M GT + 17\\\\\\\" Widescreen WUXGA+ (1920x1200) TFT Screen + 3 x 200GB 7,200RPM Serial-ATA Hard Drive

Çevrimdışı gencler

• Gençler Lpg Aletleri
-Trafik / Bant genişliği / Bandwidth
« Yanıtla #2 : Mayıs 18, 2007, 16:50:02 ÖS »
mesela mausu ters kliklediğimizde sayfa bilgilerinde 26 kb yazıyor.bu 1000 sayfa açıldığında 26 mb mı olur yoksa artma durumu olurmu

Çevrimiçi AdmiN

• Genel Sorumlu
  • Administrator
  • *
  • ~|| Bilginin Gücü ||~
    • Kişisel Web Sitem
« Yanıtla #3 : Mayıs 18, 2007, 19:53:19 ÖS »
26 kb yazıyor.bu 1000 sayfa açıldığında 26 mb  olur.Ama her sayfa açılışı, sitedn indirilen her dosya bant genişliğinde etkilidir.

Çevrimdışı (_WebmasteR_)

« Yanıtla #4 : Temmuz 01, 2007, 21:24:04 ÖS »
güzel paylasım umarım bilmıyenler anlamıstır   ;D

Çevrimdışı GateSXraY

• Türk'sen övün, değilsen itaat et!
    • Webdetek.NeT - Bilgi ve Paylaşımın Doruğa Ulaştığı Site
« Yanıtla #5 : Eylül 16, 2007, 11:48:17 ÖÖ »
Benim sitemin 3. haftasıydı dün. Aylık trafik 5gb (Natro Hosting) dün baktığımda 3 gb ı dolmuştu(Ayın 15). Sadece 54 üyesi var ve günlük ortalama 200 tekil 300 çoğul hit (Anasayfadaki sayaça göre.(MWP)) var.  Sizce bu doğalmı?

Çevrimdışı gencler

• Gençler Lpg Aletleri
« Yanıtla #6 : Eylül 16, 2007, 14:39:43 ÖS »
yalnız ziyaretçi trafiği değil indirilen dosyalarda bandwidth etkiliyor.

Çevrimdışı burajan

• Web Programcısı
  • Administrator
  • *
  • Web Programcısı
    • Burak ŞİMŞEK - Kişisel İnternet Sitesi
« Yanıtla #7 : Eylül 16, 2007, 16:15:49 ÖS »
yalnız ziyaretçi trafiği değil indirilen dosyalarda bandwidth etkiliyor.

Zaten en çok bandwidthi etkileyen dosyalardır. Eğer bu dosyaların boyutu büyükse daha çok bandwidthi etkiler.
Kişisel İnternet Sitem => buraksimsek.com.tr - http://www.buraksimsek.com.tr

Lütfen özel mesaj ile destek istemeyiniz. Önce forumda arama yapınız daha sonra forumda ilgili bölüme konu açınız.

Çevrimdışı burajan

• Web Programcısı
  • Administrator
  • *
  • Web Programcısı
    • Burak ŞİMŞEK - Kişisel İnternet Sitesi
« Yanıtla #8 : Eylül 16, 2007, 16:17:51 ÖS »
Benim sitemin 3. haftasıydı dün. Aylık trafik 5gb (Natro Hosting) dün baktığımda 3 gb ı dolmuştu(Ayın 15). Sadece 54 üyesi var ve günlük ortalama 200 tekil 300 çoğul hit (Anasayfadaki sayaça göre.(MWP)) var.  Sizce bu doğalmı?
Kesin birşey olarak belirlenemez bir durumdur.
Kişisel İnternet Sitem => buraksimsek.com.tr - http://www.buraksimsek.com.tr

Lütfen özel mesaj ile destek istemeyiniz. Önce forumda arama yapınız daha sonra forumda ilgili bölüme konu açınız.

Çevrimdışı GateSXraY

• Türk'sen övün, değilsen itaat et!
    • Webdetek.NeT - Bilgi ve Paylaşımın Doruğa Ulaştığı Site
« Yanıtla #9 : Eylül 17, 2007, 14:29:26 ÖS »
Sitede dosya yok. Yani severımda indirilecek dosya barındırmıyorum...

Seo4Smf Tagleri: