Gönderen Konu: Windows'u bırakıp Linux'a geçiyorlar!  (Okunma sayısı 755 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı burajan

• Web Programcısı
  • Administrator
  • *
  • Web Programcısı
    • Burak ŞİMŞEK - Kişisel İnternet Sitesi
Windows'u bırakıp Linux'a geçiyorlar!
« : Aralık 30, 2010, 20:22:44 ÖS »
Dev Avrupa ülkesinin Windows ve Linux hakkındaki son kararı, eminiz Microsoft'u pek sevindirmeyecek.

[sagresim]http://www.chip.com.tr/images/content/20100418044956.jpg[/sagresim]Rusya başbakanı Vladimir Putin, tüm devlet kurumlarının bilgisayar sistemlerinde Linux işletim sistemlerine geçilmesi talimatını verdi. Söz konusu tasarı, tüm hükümet kurumlarının, 2015 yılına kadar Linux tabanlı ulusal işletim sistemlerine ve açık kaynaklı yazılımlara geçmesini planlıyor.

Putin'in söz konusu talimatı bu ay imzaladığı belirtilirken, Ekim ayında yapılan haberde ise, Rus hükümetinin milli kaynaklarla geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemine geçmeyi planladığı belirtilmişti.

Rusya'nın Linux tabanlı işletim sistemini geliştirme çalışmaları ise 2011'in ikinci çeyreğinde başlatılacak. Rusya İletişim Bakanlığı, hükümet kurumlarının hangi yazılımlara ihtiyacı olduğuna yayınladığı belgelerde yer verdi. Ülkenin Linux işletim sistemine geçmesiyle birlikte, bakanlık ve ilgili kurumlar, bir kullanıcı destek merkezi oluşturacak. Bunun yanında, işletim sistemi için yazılım geliştirecek programcılara yönelik bir destek mekanizmasının oluşturulması da planlanıyor.

Daha önce de denemişlerdi...

Değişim programına göre, 2012 yılının ikinci çeyreğinde pilot kurumların Linux işletim sistemine ve açık kaynaklı yazılım paketlerine geçmesi planlanıyor.

Rus hükümeti ayrıca, ulusal açık kaynaklı yazılım havuzu oluşturmayı planlıyor.

Putin'in açık kaynaklı yazılımlara verdiği önceliğin destek görüp görmeyeceği ise merak konusu. Zira, hükümetin daha önceki açık kaynaklı yazılıma geçiş girişimleri siyasi destek bulamamasından dolayı başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

chip.com.tr
Konuyu Paylaş:
  delicious  facebook  twitter  google
Kişisel İnternet Sitem => buraksimsek.com.tr - http://www.buraksimsek.com.tr

Lütfen özel mesaj ile destek istemeyiniz. Önce forumda arama yapınız daha sonra forumda ilgili bölüme konu açınız.

Çevrimdışı AdmiN

• Genel Sorumlu
  • Administrator
  • *
  • ~|| Bilginin Gücü ||~
    • Kişisel Web Sitem
-Windows'u bırakıp Linux'a geçiyorlar!
« Yanıtla #1 : Aralık 30, 2010, 21:02:29 ÖS »
Açık kaynaklı ulusal sistemlere verien önem her geçen yıl daha fazla artıyor.Bizim de artık kurumlarda olmasa da okullardaki öğretim programlarına pardus işletim sistemini almamız lazım.

Çevrimdışı burajan

• Web Programcısı
  • Administrator
  • *
  • Web Programcısı
    • Burak ŞİMŞEK - Kişisel İnternet Sitesi
« Yanıtla #2 : Aralık 30, 2010, 22:46:30 ÖS »
Pardus ülkemiz için atılmış önemli adımlardan biridir. Bu işletim sistemine sahip çıkmak gerekir. Yaygınlaşması son derece önemlidir.

Şuan için Windows işletim sistemlerini kullanmak insanlara çok cazip geliyor. Neden? Çünkü internet üzerinde yapılan programlar, oyunlar vs... genellikle Windows işletim sistemine göre yapılıyor. Onun dışında buna bağlı olarak ofis programları da aynı şekilde. Bizler her ne kadar Pardus kullansakta bir yere gittiğimizde karşımıza Windows çıkıyor.

Örneğin; bir iş arıyorsunuz ve size MS ofis programlarını biliyor musunuz diye soruluyor.

Açık kaynak kodlu ofis programlarında bir belge hazırlıyorsunuz, çıktı almak için internet kafelere gidiyorsunuz ama maalesef karşınıza yine Windows bir diğer ifadeyle MS ofis programları karşınıza çıkıyor.

Ayrıca bunlarında bir bedeli var. Bilgisayarınıza bir işletim sistemi, bir ofis programı, bir resim düzenleme programı ve bir antivirüs programı satın almak bilgisayar fiyatıyla eş değere geliyor. Yani bir bilgisayar aldığınızda maalesef yazılımları da satın almanız gerekiyor.

Pardus'un bana göre gelişememesinin en önemli nedenlerinden birisi de bu yukarıda örnek verdiğim olaydır. Şunu da söylemek istiyorum, Pardus gelişemedi diyorum ama bence çok gelişmiş bir işletim sistemidir. Bahsetmek istediğim Windows gibi yaygınlaşamamasıdır.

Şunu da unutmamak gerekir. Windows yıllardır var olan bir işletim sistemi. Ama Pardus daha çok yeni. Dolayısıyla önümüzdeki zamanlar ne gösterir bilinmez. Fakat gelecekte bir gün Pardus'un daha çok yaygınlaşmasını, açık kaynak kodlu yazılımların daha çok kullanılmasını temenni ediyorum.
Kişisel İnternet Sitem => buraksimsek.com.tr - http://www.buraksimsek.com.tr

Lütfen özel mesaj ile destek istemeyiniz. Önce forumda arama yapınız daha sonra forumda ilgili bölüme konu açınız.

Çevrimdışı jarni

• Moderatör
  • *
  • Trash Metal
« Yanıtla #3 : Ocak 01, 2011, 15:55:22 ÖS »
aynen katılıyorum bu yüzden istesemde istemesemde çift işletim sistemi kullanmak zorundayım :)

Çevrimdışı yasinus

« Yanıtla #4 : Temmuz 22, 2011, 14:45:08 ÖS »
teşekkürler

Çevrimdışı PCodemaster

« Yanıtla #5 : Temmuz 23, 2011, 14:32:51 ÖS »
Rusya daha önceden de böyle bir karar alabileceğini ima etmişti. Bilgiğim kadarıyla 2005 den beridir üstünde çalışılan bir proje. Son 10 yılda Linux tabanlı işletim sistemlerine en çok geliştirme katkısında bulunan 5 ülkenin ilk ikisinde Almanya ve Rusya mevcut. Dolayısıyla ulusal işletim sistemi kurmak ve geliştirmek için gerekli teknik alt yapıları da mevcut. Pardusa gelince, Türkiye'de pardus bu işi gerçekten bilen bir gurup tarafından yönetiliyor (Tubitak) ve geliştirilmesi de ekseriyetle bu gurup tarafından yapılıyor. Dolayısıyla gelişmesi çok daha yavaş oluyor. Bunun yanında Linux unix vs gibi işletim sistemlerinin Windows yerini alması için bir çok şeyi desteklemesi ve kullanım kolaylığı sağlaması gerekmektedir bunun yanında güncellemelerini de otomatik yapabilecek bir alt yapı ve arka tarafta sürekli çalışan bir ekip olması gerekmektedir. Ne yazıkki bu işletim sistemlerinde bu özellikler bulunmamaktador. Dolayısıyla bu tür işletim sistemlerinin şansı da çok az görünüyor. Ve ne yazık ki sevsek te sevmesek te Microsoft işini çok düzgün yapıyor...
...sɹǝʇ nq ʞǝʇ ɹıq ,ɐp ɐpunloʎ ʎǝsɹǝɥ ıʞuɐS